Comisia Europeana a alocat 14,8 milioane euro pentru a-i ajuta pe cei 2.400 de fosti lucratori ai grupului Dell din Irlanda sa-si gaseasca noi locuri de munca, cu doua saptamani inaintea referendumului cheie din Irlanda privind Tratatul de la Lisabona.

Proiectul, unul dintre primele care beneficiaza de noile masuri anticriza ale UE, va fi transmis Parlamentului European si Consiliului pentru aprobare, a anuntat presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-un comunicat postat pe pagina de internet a Comisiei Europene.

"Criza economica a afectat toate tarile europene, dar Limerick si zona apropiata (din Irlanda, n.r.) au fost cel mai puternic afectate de somaj, de la fabrica Dell si furnizorii sai", a afirmat Barosso, potrivit NewsIn.

Costurile totale pentru gasirea de locuri de munca in zona se cifreaza la aproape 23 milioane euro, din care UE a fost solicitata sa contribuie cu 14,8 milioane euro, prin care va ajuta 2.400 de someri sa primeasca informatii despre locuri de munca, ajutor pentru deschiderea de noi afaceri, calificare si recalificare etc.

De proiectul irlandez ar urma sa profite in total 2.840 de someri, din care 2.000 provin de la Dell Computers, iar restul de la opt dintre furnizorii sai si producatori de componente.

Anuntul Bruxelles-ului vine la doua saptamani inaintea referendumlui cheie din Irlanda asupra Tratatului de la Lisabona, din 2 octombrie, de care depinde viitorul UE.

Daca irlandezii resping din nou Tratatul de la Lisabona, va fi aplicat Tratatul de la Nisa, dupa care functioneaza in prezent UE, iar in acest caz nu toate tarile vor mai avea comisari europeni, in noul mandat al lui José Manuel Barroso. Actualul mandat al executivului UE se incheie la 1 noiembrie.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
UE introduce noi masuri de securitate pentru cartile de identitate