Eugen Kaspersky, cofondator si director executiv al Kaspersky Lab, al patrulea producator de antivirusi la nivel mondial, considera ca Internetul ar putea deveni sigur doar in urma unor incidente regionale sau globale importante si daca se va forma o organizatie care sa creeze reguli mai stricte pe Internet.
Cele mai importante motive care duc la cresterea criminalitatii informatice sunt profitabilitatea, usurinta cu care se fac aceste atacuri si lipsa unei legislatii puternice, potrivit lui Eugene Kaspersky.

“Din pacate, acest business este foarte profitabil pentru ca sunt foarte multi bani pe Internet si, de asemenea, este foarte usor de facut. Este doar un software si nu este nevoie sa iesi din camera, este simplu din punct de vedere tehnic, nu exista contact fizic cu victima. Dar cel mai important este faptul ca sistemele de operare moderne sunt flexibile si nesigure”, a declarat Eugen Kaspersky in cadrul conferintei “ WWW: World Wild West”, organizate de Ziarul Financiar si Kaspersky Lab Romania.

El a adaugat ca dezvoltarea atacurilor informatice este favorizata de lipsa unei legislatii serioase in domeniu, dar mai ales de anonimatul profesionistilor informatici si de faptul ca internetul este “o tara fara margini in care criminalitatea trece frontierele internationale”.

Potrivit datelor pe luna august ale Kaspersky Lab, tarile cu cele mai multe tentative de virusare a sistemelor de operare sunt China (39,4%), Statele Unite (8,7%), India (7,2%) si Rusia (6,9%).

De asemenea, tarile in care compania are cei mai multi utilizatori la nivel global sunt China, Rusia si Statele Unite.

“In China avem in jur de 300 de milioane de utilizatori, dar aici pirateria este foarte mare”, a spus oficialul Kaspersky, adaugand ca la nivel global aproximativ 100% dintre companii si 90% dintre consumatorii rezidentiali folosesc o solutie de securitate informatica.

Solutiile lui Eugen Kaspersky pentru reducerea criminalitatii informatice sunt infiintarea unui guvern si introducerea unor reguli mai stricte pe internet.

“Internetul nu este decat o alta retea publica. Avem retele de transport si de energie, dar pentru toate acestea exista reguli si politisti si, de asemenea, toate retelele din lume isi inregistreaza clientii, cu exceptia Internetului. Anonimatul este cheia si acesta trebuie oprit. Mereu vor fi criminali profesionisti, dar un guvern i-ar stopa pe multi. Astfel vor fi oprite mesajele spam, retelele botnet, fraudele pe internet, site-urile XXX si pe cele de piraterie”, a spus Kaspersky.

Conform unui studiu al Kaspersky Lab, in primul semestru al acestui an aproximativ 85.5% dintre e-mailurile trimise la nivel global au fost spamuri, iar 0,3% dintre mesaje au in continut atasamente infectate, valorile inregistrate fiind similare cu cele din aceeasi perioada din 2008.

Conform aceluiasi studiu, Romania este a doua tara la nivel european in privinta spam-ului, dupa Polonia.

Eugene Kaspersky afirma ca aceasta criza a afectat si piata de securitate IT, desi situatia financiara a companiei este buna, aceasta fiind avantajata de faptul ca activeaza in domeniul serviciilor:.“Acum cei din companii sunt putin mai conservatori, numara fiecare licenta si folosesc mai mult antivirusi gratuiti", a explicat specialistul.

Pentru ca economia mondiala nu este favorabila, managerul a afirmat ca inca nu intentioneaza sa listeze compania la bursa.

“Deocamdata, nu este timpul cel mai bun, avand in vedere mediul economic mondial, si atat timp cat compania este stabila din punct de vedere financiar si este profitabila, nu avem motiv sa ne grabim”.

Sunt multumit de cota de piata din Romania

In ceea ce priveste piata locala, unde producatorul rus a deschis un birou in toamna anului trecut, Teodor Cimpoesu, directorul general al Kaspersky Romania, declara la jumatatea acestei luni ca pentru 2009 estimeaza o cota de aproximativ 20-25% din piata de securitate IT, estimata in jurul a 10 milioane de euro.

“Aceasta este viata si competitia pe piata. Dar sunt fericit cu aceste cifre mai ales ca este un mediu foarte dinamic”, a declarat, pentru Wall-Street, Eugene Kaspersky, cu ocazia conferintei.

Principalii concurenti ai Kaspersky pe piata locala sunt producatorul autohton Bitdefender si americanii de la Symantec, alti competitori fiind compania slovaca Eset si cea spaniola Panda.

In 2008, Kaspersky Lab Romania& Bulgaria a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, 90% din venituri provenind de la filiala locala.

Eugene Kaspesky a adaugat ca cele mai importante piete europene in privinta veniturilor Kaspersky Lab sunt Germania, Franta si Marea Britanie, in timp ce din punct de vedere al utilizatorilor cele mai mai mari piete la nivel global sunt Germania, Rusia si Statele Unite.

“Deocamdata crestem, nu la fel ca in anii anteriori, dar procentele de crestere sunt inca de doua cifre, angajam oameni si investim”, a mai spus Kaspersky, care conduce o echipa de aproximativ 1.500 de oameni in toata lumea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri