In previziunile anterioare, publicate in iunie, Gartner estima o restrangere a pietei cu 6% in 2009, estimare imbunatatita de asemenea fata de cea precedenta, in care indica un declin de 11,9%, potrivit NewsIn.

"Cererea de PC-uri se arata mult mai puternica decat ne asteptaam in iunie, mai ales in Statele Unite si in China", subliniaza directorul de cercetare de la Gartner, George Shiffler, intr-un comunicat.

"Vanzarile de laptop-uri au inceput sa revina puternic pe crestere, mai ales pe pietele emergente, iar declinul vanzarilor de desktop-uri incetineste", a completat el.

In noua prognoza, Gartner prevede o crestere a intregii piete in trimestrul al patrulea din acest an si un avans de 12,6% in 2010.

In primul semestru, piata mondiala a calculatoarelor personale a scazut cu 4,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

Vanzarile de mini-PC-uri au continuat sa creasca in ritm sustinut in al doilea trimestru din acest an, insa aceste calculatoare cu costuri scazute sufera o concurenta din ce in ce mai mare din parte computerelor clasice din clasa cea mai de jos, din ce in ce mai ieftine, a punctat Shiffler.

Gartner considera, insa, ca aceste mini-PC-uri contribuie la scaderea generala a preturilor pe piata computerelor personale si estimeaza vanzari mondiale de 25 milioane de unitati in 2009 si de 37 milioane in 2010.