Producatorul de cipuri Intel spera sa reproduca succesul magazinului lansat de Apple, App Store, prin lansarea unei initiative care ar putea incuraja dezvoltatorii sa vanda aplicatii pentru netbook-uri, PC-uri si alte instrumente care integreaza cipurile companiei, scrie Financial Times.

Cel mai mare producator de cipuri a anuntat la San Francisco ca a creat o platforma bazata pe sistemul App Store pentru instrumentele ce functioneaza cu microprocesorul Atom. App Store, care permite utilizatorilor sa cumpere aplicatii pentru personalizarea terminalelor iPhone.

Paul Otellini, directorul executiv al Intel, a anuntat ca demersul este sustinut de Acer, Asus si Dell, care si-au lansat propriile magazine de aplicatii, Asus deja are propria versiune, bazata pe structura Intel.

El a declarat ca se asteapta ca majoritatea consumatorilor sa cumpere aplicatii pentru a-si personaliza netbook-urile si a declarat ca acest concept va fi extins catre computerele desktop si alte instrumente mici. Intel vrea sa fie furnizorul de microprocesoare in alegerea unui netbook sau instrument de Internet mobil si considera soft-urile o cheie in castigarea cotei de piata in fata producatorilor de procesoare bazate pe arhitectura Arm.

Otellini a declarat ca obiectivul Intel a fost sa creeze un program dedicat dezvoltatorilor pe care sa functioneze orice instrument bazat pe arhitectura Intel.

Intel va furniza instrumente pentru dezvoltatori care sa construiasca soft-uri in platforma Atom pentru sistemele de operare Windows si Moblin bazat pe Linux. Microsoft s-a opus in repetate randuri sistemului de operare Linux, dar Otellini a lansat soft-ul Silverlight pentru aplicatiile web care ar putea integra atat Windows cat si Moblin.

Mai mult de 65.000 de aplicatii sunt disponibile pentru iPhone, reprezentand o schimbare a modului in care soft-urile sunt vandute. Conceptul a fost copiat de toti furnizorii de sisteme de operare pentru telefoane mobile. Cu intrarea companiei si a principalilor producatori, noul magazin de aplicatii ar putea avea un impact la fel de mare in industria computerelor.

De asemenea, directorul executiv a declarat ca se asteapta ca vanzarile de PC-uri sa isi incheie declinul pana la sfarsitul anului si cand acestea vor avea o evolutie "constanta spre o usoara crestere".

"Cred ca industria PC-urilor este mai mult decat elastica, este un fenomen fantastic", a declarat paul Otellini.

Forumul Intel din acest an vine dupa ce in ultimul trimestrul din 2008 industria a atins cel mai mic nivel. Otellini a declarat multe estimari anuntau o scadere mare a vanzarilor de unitati de PC-uri din 2009, iar majoriatea inca isi mentin estimarile pentru o scadere usoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri