Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorului, a propus noi legi pentru a preveni ascultarea muzicii de catre adolescenti la nivele periculoase. Comisarul a declarat ca unele playere muzicale emit sunete la fel de puternice ca motoarele unor avioane si ofera producatorilor doi ani in care sa vina cu solutii pentru aceasta problema cu care se confrunta 10 milioane de europeni.

Ca un prim pas, noile instrumente ar putea stabili nivelul sunetului inainte ca utilizatorii sa faca achizitia, la un nivel al volumului de 80 decibeli. O conversatie normala are 60 decibeli. "Utilizatorii vor putea sa modifice aceasta setare daca doresc, dar vor fi avertizati de riscurile la care se supun", a declarat Kuneva.

Vanzarile globale ale tuturor producatorilor de playere portabile de muzica este de asteptat sa ajunga la aproximativ un miliard de unitati in acest an.

Actualele standarde europene nu impun cote maxime ale volumului pentru producatori, doar avertizari care sunt incluse in manualul de instructiuni.

Comisia Europeana a avertizat ca printre problemele de auz provocate de playerele portabile se numara incapacitatea de a auzi anumite sunete, dificultatea de a intelege o conversatie in medii zgomotoase si hipersensibilitate la sunetele puternice.

Apple, producatorul iPod-ului, cel mai popular player portabil de muzica, a introdus in 2006 un soft care permite utilizatorilor sa seteze limita sonorului dupa ce a fost acuzata intr-un proces din Statele Unite ca poate contribui la pierderea auzului.

De asemenea, Kuneva a avertizat ca terminalele iPhone vor fi eliminate din piata daca autoritatile nationale descopera probleme de fabricare legate de "explozia misterioasa a ecranelor". Comisarul a primit plangeri din Marea Britanie, Franta si Germania, unde se fac investigatii.