Unele chiar s-au concretizat in acest an. Astfel, in telefonia mobila trei tranzactii mari de la inceputul anului au fost opera unor investitori straini strategici, care se vor implica si in business-ul companiei. Vodafone a cumparat de la Telesystem International Wireless din Canada, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, partile sale din Mobifon, si Oskar Mobile din Cehia. Tranzactia se va finaliza pana in toamna.
France Telecom, pe de alta parte, a cumparat de la diversi actionari minoritari ai Orange Romania, 23,36% din companie, pentru o suma de 523 de milioane de dolari, ajungand astfel sa detina o participare indirecta de 96,63% in Orange Romania. CosmOTE, operator grec de telefonie mobila, a preluat controlul a 70% din Cosmorom.

Alte companii romanesti au fost de altfel implicate in tranzactii anul acesta: Radix a fost preluata de Ness Technologies, Forte Company de catre Siemens Business Services. Pachetul majoritar al firmei TotalSoft a fost preluat, acum cateva luni, pentru zece milioane de dolari de catre Global Finance, fond de investitii elen. Zilele trecute, Akela Informatique a fost preluata integral de firma americana TechTeam, care le fusese anterior client, pentru care concepusera un soft de resurse umane.
Tendinta de interes puternic spre sectorul IT romanesc a fost confirmata si saptamana trecuta, prin vizita la Bucuresti a unei delegatii a Mci, cel mai mare fond tehnologic din Europa de Est, cotat la bursa din Varsovia, cu birou de reprezentare la Londra. Michael Scherrer, din partea Mci, spune ca ôprezenta noastra Bucuresti este primul pas in stabilirea operatiunilor in Romania. In curand, vom avea o structura functionala si speram ca, in scurt timp, sa finalizam primele proiecte.ö Primul pas concret a fost prezenta presedintelui Mci, Tomasz Czechowicz, la Bucuresti, care a urmat unei serii de analize din partea reprezentantului fondului. Compania este prezenta in Polonia, Cehia si Slovacia ôiar alaturi de Romania studiem si varianta investitiilor in Ucraina.ö Parerea ferma a reprezentantilor Mci este ca piata este pe o directie buna: ôIn acest moment, avem mai multe posibilitati de implicare in proiecte localeö, insa prefera sa nu citeze companiile in a caror dezvoltare ar vrea sa se implice, precizand doar ca procesul de evaluare va continua.

ôVom investi in domenii precum web, bitehnologie si aplicatii softwareö, spune Scherrer. Procesul de evaluare a posibilelor investitii este destul de lung, dar depinde si de factori specifici. ôIn cazul Romaniei, speram ca lucrurile sa se desfasoare cu o viteza superioara, dar nu ne-am propus un termen limita pana la care sa actionam.ö Mci preconizeaza, in urmatorii ani, investitii de aproape 50 de milioane euro in Europa de Est, iar 5-10% din acestea vor fi directionate catre Romania. ôIn functie de realitatile pietei, se poate trece peste acest pragö, spune Scherrer. In privinta marimii pachetului de actiuni vizat de fond intr-o companie, ôstrategia noastra de a investi este corelata in mod direct cu stadiul de dezvoltare al afacerilor in care investim, iar procentajul difera de la caz la caz. In calcul intra foarte multi factori, dar nu totdeauna controlul pachetului majoritarö, remarca Scherrer.

Oricum, IT-ul romanesc este o zona curtata de investitori, fie ei strategici sau financiari. Marirea numarului tranzactiilor si accelerarea prospectarilor pietei sunt probe indubitabile ale atractiei exercitate de acest sector.

Cat valoreaza IT-ul romanesc (milioane euro)


Denumire 2004 2005 2006
Hardware 439 475 520
Echipamente de birou 48 50 52

Echipamente de comunicatii end-user 377 381 445
Echipamente de retea si date 496 512 531
Total echipamente 1.361 1.418 1.547
Produse software 75 84 94
Servicii IT 116 137 162
Servicii telefonie, date si CATV 2.086 2.514 2.894
Total IT 789 872 967
Total telecomunicatii 2.848 3.282 3.730
Total IT & C 3.637 4.153
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea IT & C »Setari Cookie-uri