Cu afaceri de 17,3 milioane de euro in 2008, compania a inregistrat in primul semestru al acestui an o scadere a businessului cu 20%, pentru intregul an Sorin Baltag, directorul general al grupului Genesys, estimand o erodare pana la 25-30% in functie de proiectele care se vor mai incheia pana la finalul anului.

“In 2009 a fost o scadere puternica de aproximativ 50% a cererii pe retail, care inseamna 30% din afacerile noastre. Cele mai mici vanzari au fost in primele trei luni, in trimestrul al doilea trebuia terminat stocul si am micsorat preturile, astfel incat am mai reusit sa vindem, iar din cel de-al treilea am inceput sa mergem pe o baza mai sanatoasa. O scadere la fel de importanta a fost la proiectele mari care s-au comprimat cu 50-60%”, a spus Baltag.

Anul trecut compania a inregistrat un profit de aprximativ 390.000 de euro, dar in acest an, din cauza scaderii generale pe piata de distributie IT cu aproximativ 50%, firma ar putea obtine un profit foarte mic sau chiar pierderi.

Dintre produsele distribuite de Genesys cele mai slabe vanzari au fost la desktopuri, care conform declaratiilor managerului, au inregistrat in primul trimestru din acest an vanzari aproape de zero, diminuari importante fiind si pe segmentul de electroalimentare si cablare structurata.

“Am crescut insa pe zona de networking, unde in primele trei trimestre am inregistrat o crestere cu 34% si pe cea de software, care a evolutat cu 25%”, a spus Loredana Nastase, director de marketing al Genesys Distributie.

La inceputul anului, Baltag a bugetat o scadere a costurilor cu aproximativ 20%, acestea vizand partea de logistica, vanzari si marketing.
Genesys Distributie, firma care si-a inceput activitatea in 2006 prin trasformarea diviziei de distributie a Genesys Systems in entitate independenta, este si prima din grup care a resimtit efectele crizei.

Acest lucru s-a intamplat in lunile august-septembrie ale anului trecut, cand firma s-a confruntat cu comenzi anulate de la partenerii din retail si cu dificultati la incasarea platilor.