Numarul utilizatorilor de conexiune mobila de banda larga il va depasi pe cel al utilizatorilor de linii fixe pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui raport recent al Natiunilor Unite.

Dezvoltarea rapida a telefonelor inteligente si raspandirea laptop-urilor ieftine, precum si extinderea rapida a retelelor Wi-Fi, vor impinge abonarile la conexiunea mobila la o valoare record de 600 milioane, fata de 500 milioane de abonari la linia fixa.

O mare parte din crestere provine din tari aflate in curs de dezvoltare, ca India, Africa si America de Sud, unde exista o penetrare scazuta a retelelor traditionale de linii fixe.

Cadenta cresterii telefoniei mobile a depasit-o pe cea a liniilor traditionale inca din 1999, dupa ce a devenit mai ieftina, iar acoperirea s-a extins.

ITU a anuntat ca in prezent 70% din populatia lumii are un tip de abonament la telefonia mobila (4,6 miliarde), in contrast cu liniile fixe ale caror abonamente au scazut la 1,1 miliarde, adica 40% din populatia lumii.

Statisticile subliniaza discrepante majore regionale, cu rate de penetrare a conexiunii mobile inca reduse in multe tari din Africa si alte state aflate in curs de dezvoltare.

In Africa exista un abonat la o telefonie fixa la o mie de cetateni, in timp ce in Europa sunt aproximativ 200 de abonati la mia de locuitori. Pretul relativ pentru serviciul de comunicatii, in special cele de banda larga sunt inca foarte ridicate in economiile in curs de dezvoltare.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Orange introduce HD Voice Plus, apeluri mult mai clare