Compania de cercetare estimeaza ca in 2010 veniturile totale ale fabricilor ar putea creste cu 21% la 21,6 miliarde dolari dupa un declin de 11% in acest an, aceasta fiind prima scadere din 2005. Industria totala de semiconductori ar putea sa se extinda cu 14% anul viitor, scrie Wall Street Journal.

Len Jelinek, analist iSuppli in industria semiconductorilor, a declarat ca 2010 ar putea aduce un val de schimbari pentru fabrici, care incheie contracte pentru producerea de cipuri cu alte companii. Schimbarile includ costurile ridicate de dezvoltare si implementare ale noii generatii de procese pentru o varietate de tehnologii.

"Doar companiile cu o capacitate suficienta pot sustine aceste costuri", a declarat analistul. Aceasta situatie este diferita de cea din trecut, cand unele fabrici au prosperat prin fabricarea de cipuri cu costuri reduse.

Un numar de fuziuni si achizitii va schimba industria, iar multe vor avea loc in acest an.

"O fuziune mult asteptata intre Hua Hong NEC si Grace Semiconductor "va reface semnificativ industria chineza din domneiu", a anuntat iSuppli. Compania taiwaneza Unite Microelectronic Corp a inaintat o propunere de achizitie a 85% din HeJian Tehnologies care ar putea insemna consolidarea pozitiei in spatele Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Luna trecuta, Advanced Technology Investment din Emiratele Arabe Unite a cumparat Chartered Semiconductor Manufacturing pentru 1,8 miliarde dolari, intr-o tranzactie care ar putea crea al treilea fabricant de cipuri. Este a doua investitie majora a Abu Dhabi in industria semiconductorilor dupa crearea Globalfoundries, o companie mixta formata cu AMD.

Printre posibilele tranzactii, Semiconductor Manufacturing Interational (SMI) ar putea achizitiona Cension Semiconductor Manufacturing International si Wuhan Xinxin Semiconductor Manufacturing, doua companii pe care le gestioneaza, a anuntat iSuppli.