"Pozitionarea Romaniei intre primii zece jucatori reprezinta efectul investitiilor operatorilor din piata telecom in infrastructura de tip broadband din ultimii ani. In plus, rezultatele dezvaluite de studiu intaresc ideea ca Romania, spre deosebire de alte state cu putere financiara mai mare, a crescut atat de mult deoarece investitiile pe plan local s-au facut dintr-o data", spune directorul general interimar al Cisco Romania, Cristian Popescu (foto).

Comparativ, tarile mai puternice din punct de vedere economic au efectuat aceste investitii cu mult inaintea noastra, lucru care ingreuneaza dezvoltarea lor din prezent pe segmentul broadband, adauga directorul interimar Cisco.

Popescu se afla la conducerea Cisco de luna trecuta, de cand Bogdan Constantinescu si-a dat demisia si a trecut la sefia Frontal Communication.

Potrivit reprezentantilor companiei, o decizie referitoare la numirea noului director Cisco pentru Romania nu a fost luata inca.

"Tine de mai multe indicative alegerea unui nou director general. Deocamdata nu avem nici o informatie cu privire la acest aspect", au spus pentru Wall-Street surse din cadrul companiei.

Studiul comandat de Cisco arata ca, fata de anul trecut, in 2009 Romania a urcat doua pozitii. Scorul calitatii comunicatiilor broadband la nivel local a inregistrat un salt de 11,5%, ajungand la 44,89, fata de 33,43 inregistrat in 2008.

Rata de penetrare a serviciilor broadband a crescut dupa un an cu sase puncte procentuale, de la 32% la 38% in 2009.

Noua tari (Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Olanda, Danemarca si Romania) detin nivelul de calitate a comunicatiilor broadband necesar pentru aplicatii Web din generatia urmatoare, cum sunt televiziune IP de inalta definitie si comunicatii video de calitate ridicata (cum ar fi facilitatea de teleprezenta la domiciliu), aplicatii care vor deveni uzuale in urmatorii 3-5 ani. In 2008, numai Japonia a depasit acest prag.

Dintre tarile dezvoltate, considerate economii inovatoare, Coreea de Sud a prezentat cea mai mare imbunatatire a calitatii broadband in ultimul an, cu un scor al calitatii mai mare cu 73%. Suedia, Statele Unite si Republica Ceha au inregistrat de asemenea imbunatatiri peste medie.

Dintre economiile determinate de factorul eficienta, Bulgaria conduce in clasamentul cresterilor, cu un scor mai mare cu 57%. Lituania, Romania si Letonia au realizat de asemenea cresteri peste medie.

Studiul sponsorizat de compania americana Cisco a fost realizat de universitatile Oxford Said Business School (Marea Britanie) si Oviedo (Spania) in perioada mai-iulie 2009. Acesta a analizat circa 24 milioane de inregistrari care provin din teste reale executate de utilizatorii de Internet din 66 de tari.