Romania se afla printre tarile cu cele mai mici amenzi impotriva autorilor de spam, acestia primind amenzi intre cateva sute de euro si cateva mii de euro, desi tara noastra este a treia tara la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste cazurile ajunse la tribunal dupa Spania si Slovacia, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Conform studiului care a analizat peste 140 de cazuri aduse in fata justitiei din 22 de state membre a reiesit ca cele mai multe cazuri au fost raportate in Spania (39), Slovacia (39) si Romania (20), iar cele mai mari amenzi au fost aplicate in Olanda (un milion de euro), Italia (570 000 euro) si Spania (30 000 euro).

Pe de alte parte, in Romania, Irlanda si Letonia, autorii de spam au primit amenzi cuprinse intre cateva sute si cateva mii de euro.

Potrivit Comisiei Europene, in 2008, in Romania au fost 20 de cazuri de spam in cazul carora s-au aplicat amenzi, autorii acestora platind intre 250 si 500 de euro.

„ Desi legislatia europeană a interzis spamul si programele spion inca din 2002, in medie, 65% din cetatenii UE sunt inca afectati de spam in mod regulat. Trebuie sa intensificam actiunile de combatere a autorilor de spam si sa ne asiguram ca UE adopta legi care prevad sanctiuni civile si penale severe impotriva acestora”, a spus Viviane Reding, comisarul UE pentru Societate informatională si mass-media.

Potrivit institutiei europene, autoritatile publice (cele de reglementare in telecomunicatii, agentiile pentru protectia datelor si a consumatorilor si organismele responsabile cu aplicarea legii) trebuie sa coopereze intre ele, in timp ce sectorul public si cel privat trebuie, de asemenea, să conlucreze.

Nivelul cooperarii difera puternic intre tarile UE, iar, in timp ce in Belgia, Cipru, Estonia, Franta, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Romania si Regatul Unit exista acorduri de coordonare, in Luxemburg si Malta, exista cooperare la nivel informal.

Pe de alta parte, Comisia Europeana negociaza cu Statele Unite un acord de cooperare transfrontalieră pentru protectia consumatorilor, unu din sase mesaje electronice de tip spam fiind trimis din SUA.

Conform unui studiu al producatorului rus de antivirusi Kaspersky Lab, Romania se afla pe locul al doilea in topul tarilor europene ca surse de spam dupa Polonia.

Potrivit aceluiasi top, 85,5% dintre e-mailurile trimise la nivel global in primul semestru al acestui an au fost mesaje nedorite, cele mai multe fiind trimise ca si anul trecut din SUA, Rusia si Brazilia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri