Sistemele de operare pentru smartphone-uri Symbian si Android de la Google vor fi lideri in piata pana in 2012, dupa ce alti jucatori au inregistrat o scadere, anunta un raport recent al companiei de cercetare Gartner.

Potrivit estimarilor companiei de cercetare, sistemul de operare al Blackberry va ocupa a treia pozitie, in timp ce iPhone va cadea pe a patra. O schimbare a increderii privitor la viitorul Windows Mobile a coborat sistemul de operare de pe a patra pe a cincea pozitie, iar Microsoft ar putea detine o cota de 9% in 2012.

Gartner considera ca Nokia isi mentinte cota de piata in mare parte datorita parteneriatului strategic cu Microsoft de a oferi pachetul Office Mobile, precum si integrarea altor tehnologii Microsoft in platforma Symbian. Alianta a adaugat o valoarea importanta telefoanelor Nokia si face producatorul mult mai competitiv cu BlackBerry, mai anunta raportul prezentat de publicatia PC World.

Surpriza din aceasta piata pare a fi Android, dupa ce a inregistrat o adoptare neasteptata printre producatorii de telefoane. T-Mobile a extins portofoliul Android cu Motorola Cliq si Samsung Behold II, iar sistemul de operare dezvoltat de Google si-a extins sfera de influenta catre anumiti operatori americani ca Sprint si Verizon. In plus, lansarea recenta a versiunii 1.6 SDK (Donut) a determinat multi dezvoltatori sa utilizeze platforma mobila a sistemului de operare.

Sistemul de operare al iPhone va ocupa pozitia a patra in spatele Symbian, Android si BlackBerry. Telefonul inteligent dezvoltat de Apple este foarte popular si se bucura de succes, insa compania a incheiat un acord de exclusivitate cu AT&T, ce a limitat potentiala piata. Analistii au anuntat ca Apple ar putea sa-si dubleze vanzarile de iPhone daca ar renunta la exclusivitatea cu operatorii mobili.

In urma cu o saptamana, cand Gartner a lansat prima predictie pentru 2012, Windows Mobile se afla pe a treia pozitie, cu o cota de piata estimata la 12,8%. In aceasta saptamana, Gartner a situat Windows Mobile pe a cincea pozitie cu o cota de doar 9%. Aceasta depreciere este un raspuns la declaratia directorului executiv al Microsoft, Steve Ballmer, prin care si-a aratat dezamagirea fata de echipa de dezvoltare a Windows Mobile.

Previziunea Gartner pentru 2012 se bazeaza pe vanzarea a 525 milioane de smartphone-uri. Astfel, Symbian va vinde 196,5 milioane de telefoane, cu o cota de 37,4%, Android va vinde 94,5 milioane telefoane, cu o cota 18%, BlackBerry, 73 milioane telefoane vandute, cota de 13,9%, iPhone, 71,5 milioane telefoane vandute, cota 13,6%, Windows Mobile, 47,7 milioane telefoane, cota 9%, Maemo, 23,5 milioane telefoane, cota 4,5%, Linux (general) va vinde 11 milioane de telefoane, cu o cota de 2,1%, WebOS de la Palm va vinde 7,6 milioane telefoane si o cota de 1,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri