Dell, care in trecut era cel mai mare retailer de computere din lume, in ultimul trimestru a cazut de pe a doua pe a treia pozitie in piata globala de PC-uri, dupa ce producatorul taiwanez Acer a inregistrat o crestere peste asteptari a vanzarilor, scrie Bloomberg.
Potrivit unor rapoarte separate ale companiilor de cercetare IDC si Gartner, Dell a fost singurul producator din top 5 care a inregistrat o scadere fata de anul anterior. Hewlett-Packard, care a preluat pozitia de lider de la Dell in urma cu trei ani, a reusit sa se mentina in varful clasamentului.

Dell nu a reusit ca atraga cumparatorii de laptop-uri, care in acest moment este cea mai mare sursa de crestere din industrie, a declarat Loren Loverde, analist IDC. Vanzarile Acer au crescut cu 25,6% in ultimul trimestru, inregistrand cea mai mare crestere printre producatorii de PC-uri de top, marcata in special de vanzarile de netbook-uri. Aproximativ 80% dintre vanzarile Dell provin din mediul corporate, in timp ce doar 20% provin din mediul consumer.

"Vanzarile Dell au scazut din acelasi motiv pentru care au avut probleme si in ultimii ani: se axeaza prea mult pe vanzarea de desktop-uri comerciale in Statele Unite fata de ceilalti competitori", a declarat Loverde. "Piata a crescut foarte mult pe segmentul vanzarilor de portabile", a adaugat analista.

Cota Dell la nivel global a scazut la 12,7% fata de 14,2%, cu o scadere de 8,4% in vanzari, potrivit IDC. Gartner a anuntat o scadere a vanzarilor Dell de 6,7%.

Piata totala a crescut cu 2,3%, reprezentand o revenire de la declinurile din primul si al doilea trimestru, a anuntat IDC. Hewlett-Packard detine o cota de 20,2% dupa o crestere a vanzarilor cu 9,3%, a anuntat IDC. Lenovo si Toshiba sunt celelalte companii care completeaza top 5.

In piata din Statele Unite, care in ultimul trimestru a crescut cu 2,5%, H-P este lider de piata, urmata de Dell si Acer, potrivit IDC. Potrivit calculelor Gartner, Dell conduce piata din Statele Unite. Ambele organizatii de cercetare au pozitionat producatorul Apple pe locul patru in piata din Statele Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si