Gigantul cautarilor online a anuntat ca va lansat Google Editions in prima jumatate a anului viitor, initial oferind aproximativ 500.000 de carti digitale in urma parteneriatelor cu editorii cu care deja a incheiat acorduri.

Cititorii vor putea sa cumpere cartile electronice fie direct de la Google fie de la alte magazine online ca Amazon.com sau Barnes and Noble. Google va gazdui aceste carti si va usura cautarea acestora.

Anuntul vine la o saptamana dupa ce Amazon a anuntat ca va lansa cititorul Kindle in 100 de tari dinafata Statelor Unite, astfel intarindu-si pozitia de lider intr-o piata in dezvoltare, in fata principalului competitor - Sony Reader.

Compania de cercetare Forrester se asteapta ca in acest an aproximativ trei milioane de cititoare electronice de carti sa fie vandute doar in Statele Unite, in comparatie cu anul trecut cand s-au vandut aproximativ un milion de e-readere. Vanzarile sunt stimulate de preturile scazute, abundenta de continut si distribuirea imbunatatita.

Cel mai mare lant de librarii din Statele Unite, Barnes & Noble a anuntat ca planuieste intrarea in piata cititoarelor electronice cu care sa completeze libraria online pe care a lansat-o in luna iulie.

De asemenea, au aparut zvonuri conform carora Microsoft ar lansat un instrument de citit, insa directorul executiv Steve Ballmer a anuntat saptamana trecuta ca "nu este nevoie de asa ceva atat timp cat exista soft-uri care fac posibila citirea de carti electronice cu ajutorul computerelor".

Google Editions va permite companiei de Internet sa produca venituri in urma acordurilor din domeniul cartilor, care de asemenea include controversatul proiect de scanare si indexare a milioane de carti in colaborare cu librariile.

Google va imparti veniturile cu editorii si cu retailerii online in cazul in care cititorii cumpara cartile gazduite de Google prin site-ul retailerului respectiv.

Google va oferi editorilor 63% din venituri si va pastra 37% in cazul in care vinzarea cartilor va fi facuta direct catre consumatori.

In cazul in care cartile vor fi cumparate printr-un retailer online, editorii vor primi un procent de 45% din venituri, iar restul de 55% vor fi primiti in mare parte de catre retailer, Google primind un procentaj foarte mic in cazul unei astfel de cumparari.

Cititorii vor putea sa acceseze cartile electronice achizitionate de pe orice computer, laptop sau smartphone cu ajutorul contului de Gmail, a anuntat Google.