Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume a avut o cifra de afaceri de 9,8 miliarde dolari, in scadere cu 19,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1% fata de trimestrul precedent. Profitul sau operational a scazut cu aproape 58%, la 741 milioane euro, anunta NewsIn.

Vestea neasteptata, in contextul in care analistii mizau pe un profit net, a dus la scaderea principalului indice al bursei din Helsinki. Grupul finlandez, lider mondial in sectorul telecomunicatiilor din 1998, nu a inregistrat pierderi dupa anul 2000. Nokia inregistrase insa in primul trimestru cele mai slabe rezultate din ultimul deceniu.

Presedintele si directorul executiv Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, a precizat ca situatia din piata s-a ameliorat in al treilea trimestru, dar a recunoscut ca Nokia s-a confruntat cu probleme.

Nokia si-a revizuit in urcare previziunile referitoare la piata mondiala a telefoniei mobile. Grupul finlandez mizeaza, astfel, pe o crestere a vânzarilor la nivel mondial in ultimul trimestru al acestui an, fata de cele din trimestrul care tocmai s-a incheiat. De asemenea, vânzarile ar putea atinge la sfârsitul anului 1,12 miliarde de telefoane, in scadere cu 7% fata de 2008, comparativ cu declinul de 10% estimat pâna in prezent.