In contextul actual, Internetul broadband reprezinta principalul factor care sta la baza economiilor sau chiar una din componentele esentiale de infrastructura ce caracterizeaza o structura economica, dupa cum opineaza Ruprecht Niepold, consilier CE.
“IT-ul este un motor de crestere al economiilor, fara indoiala. Internetul broadband constituie factor de baza a economiilor pe baza de cunoastere”, a declarat Ruprecht Niepold (foto), consilier Future Development Spectrum Policy, DG INFSO & Media, Comisia Europeana (CE).

In prezent, acoperirea accesului la Internet broadband in Europa este de 22,9%, in medie, si cunoaste o tendinta de crestere. In plus, zonele rurale sunt acoperite in proportie de 77%.

Potrivit lui Niepold, circa 80% din tehnologiile de acces broadband sunt DSL (Digital Subscriber Line).

Europa inregistreaza, dupa cum adauga el, o crestere anuala de 100% in ceea ce priveste utilizarea de servicii 3G.

“Insa, in ciuda acestor informatii, exista diferente majore intre statele de pe continent, care ingreuneaza dezvoltarea retelelor broadband. Infrastructura reprezinta una din principalele probleme pentru care nu toate tarile europene se bucura de tehnologia Internet broadband. De asemenea, persistenta dihotomiei rural-urban pune piedici dezvoltarii acestor tipuri de servicii”, a spus consilierul CE.

Totodata, el a adaugat ca si costurile necesare existentei unei infrastructuri care sa permita accesul la Internet de mare viteza sunt o problema, dar si educatia oamenilor in materie tehnologica.

Sub acest aspect, unul din principalele obiective ale Comisiei Europene este de a oferi Internet broadband tuturor europenilor. “Insa daca nu se investeste in retele de ultima generatie, Europa risca sa ramana in urma la acest capitol”, mentioneaza reprezentantul Comisiei.

Exista, in prezent, o cerere destul de mare din partea societatilor de Internet broadband, la fel cum exista si o nevoie acuta de mobilitate a utilizatorilor.

Ca o concluzie, Ruprecht Niepold sustine ca broadband-ul ramane un punct cheie pe lista politicii Comisiei Europene privind societatea informationala si afirma ca este nevoie de un efort imediat comun pentru a lansa noile generatii tehnologice.

Niepold s-a alaturat CE in 1989, devenind responsabil pentru relatiile cu Japonia si Sud-Estul Asiei in sectorul telecomunicatiilor. Din mai 2008 este consilier al directoratului general pentru Societatea Informationala si Media din cadrul Comisiei Europene.

Internet via broadband pentru toti danezii

Pana in 2010, toti danezii vor avea posibilitatea sa se conecteze la Internet "via broadband", dupa cum spune Finn Petersen (foto dreapta), director general adjunct al Agentiei Nationale de IT si Telecomunicatii din Danemarca.

"In momentul actual, mai mult de 99% din populatia tarii poate accesa o retea de Internet in banda larga", a spus Petersen in cadrul Global Forum 2009.

Conform acestuia, gradul de penetrare broadband in Danemarca este de 37,1% (in retele fixe) si 7,6 % (in cele mobile).


Internetul, motor major de crestere a economiei globale

"Internetul este un motor major de crestere a economiei globale, iar Internetul mobil reprezinta un element important al accelerarii cresterii economice", este de parere Cristoph Legutko (foto stanga), manager pentru standardele wireless, Intel Corporation.

Insa utilizarea Internetului mobil este incetinita de faptul ca operatorii se orienteaza in principal pe voce si mesaje scrise. Mai mult, cei mai multi dintre ei nu detin infrastructura necesara care sa suporte tehnologia broadband, potrivit lui Legutko.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri