Industria IT&C are un potential incredibil de a se transforma intr-un motor de crestere pentru economia globala ca intreg, precum si pentru a reduce consumul de energie si emisiile poluante in diverse sectoare ale economiei.

Cel putin de aceasta parere au fost invitatii Global Forum 2009, unul dintre cele mai importante evenimente internationale ale industriei IT&C, care au discutat despre modul in care administratiile publice trebuie sa se reinventeze pentru a permite implicarea activa a cetatenilor in luarea deciziilor.

De asemenea, un element cheie in implementarea unui sistem de e-participare cu adevarat functional este conectivitatea broadband. Un exemplu de implementare cu o rata de raspuns foarte buna a fost oferit de Boaz Dolev, director departamentul e-guvernare al Ministerului de Finante Israel.

Acesta a mentionat ca, din totalul de peste 7 milioane de locuitori ai tarii, peste jumatate viziteaza lunar site-urile e-government active in Israel. Mai mult, peste 21% dintre tranzactiile guvernamentale au loc online.

Dolev a adaugat ca pasul urmator este trecerea de la aplicatii guvernamentale dezvoltate pentru computere la aplicatii destinate special telefoanelor mobile.

In aceeasi directie, Mary Tovsak Pleterski, consilier principal al directorului general, DG INFSO & Media, Comisia Europeana, a mentionat ca, in pofida crizei, CE va avea o contributie de 1 miliard de euro la investitiile in implementarea de broadband mobil, cu focus pe zonele rurale.

Peter Sonntagbauer, reprezentantul PEPPOL (Pan European Public Procurement Online) Austria, a declarat ca proiectele in parteneriat public-privat sunt utile pentru toate partile implicate: guvernele beneficiaza de competitia crescuta dintre furnizori pentru a alege cele mai bune oferte, intregul proces este mai transparent si deschis, iar furnizorii au ocazia sa se dezvolte prin accesul mai usor catre licitatii publice din diferite piete.

Totodata, instrumentele de e-licitatii au potentialul de a favoriza redresarea cat mai rapida a economiei si dezvoltarea sa pe termen lung.

Potrivit lui Christos Chrysos, project manager al Open Technology Services, Grecia, nu este suficient ca industria IT&C sa puna la dispozitia institutiilor publice cele mai noi tehnologii si aplicatii de e-guvernare daca acestea nu sunt pregatite sa asculte nevoile si dorintele cetatenilor si sa implementeze acele schimbari care le permit acestora din urma o adoptare mai rapida a noilor instrumente de participare la guvernare.

Reprezentantul ANCOM, Bogdan Dospinescu, a vorbit despre avansul Romaniei in implementarea celor mai noi tehnologii de telecomunicatii si s-a aratat optimist asupra perspectivelor de egalizare dintre mediul urban si rural in Romania pana in 2014.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Sassoli: Viitoarea Comisie Europeana, cel mai probabil la 1 decembrie