Tarile in curs de dezvoltare risca sa piarda beneficiile aduse de tehnologia informatiei din cauza lipsei de infrastructura broadband, anunta un raport recent al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

Lipsa de acces la Internetul de banda larga ingreuneaza posibilitatea de dezvoltare a industriilor in aceste tari, potrivit unui raport al Conferintei Natiunilor Unite despre Comert si Dezvoltare (UNCTAD), citat de AsiaOne.

De asemenea, ONU indeamna tarile in curs de dezvoltare sa beneficieze de toate avantajele oferite de telefonia mobila, a carei utilizare a explodat in aceste tari.

"Nivelul redus al segmentului digital ramane principala provocare a dezvoltarii", a declarat secretarul general al UNCTAD, Petko Draganov.

Companiile si consumatorii prefera de 200 de oari mai mult sa aiba acces la Internet in tarile dezvoltate decat in cele in curs de dezvoltare, mai arata raportul.

Internetul de banda larga este esential pentru diferite industrii ca cea de outsourcing, pe care multe tari emergente din Africa si Asia vor sa le dezvolte si sa le extinda.

Astfel de industrii ar putea sa se dezvolte in pofida crizei economice deoarece permit companiilor din tarile puternic dezvoltate sa minimizeze costurile, mai anunta UNCTAD.

Internetul de banda larga permite consumatorilor sa utilizeze mai bine telefoanele mobile, depasind computerele ca instrument de comunicare si informatie.

Oamenii din tarile emergente folosesc telefoanele mobile pentru tranzactiile bancare, pentru a verifica pietele bursiere si pentru a verifica schimbarile meteorologice, reducand nevoia pentru calatorii si accelerand productivitate, anunta UNCTAD.

Ca rezultat al cresterii utilizarii de telefoane mobile, in Africa sunt de aproape 20 de ori mai multi abonati decat liniile fixe, iar India a inregistrat aproape 100 milioane de noi abonati la telefonia mobila in primele luni ale acestui an.

Totusi, criza economica a afectat vanzarile de bunuri IT cum ar fi telefoanele mobile si computerele, iar in ultimul an vanzarile au scazut dramatic, potrivit datelor furnizate de primi sase exportatori – China, Singapore, Japonia, Hong Kong, Statele Unite si Germania.

Exporturile si-au revenit in acest an, in special pentru cele din China, care in prezent este cel mai mare exportator de bunuri IT.

Aceasta tendinta face parte din schimbarea dominatiei in acest sector, dupa ce Asia reprezinta mai mult de jumatate din exporturile de bunuri IT din anul 2007, potrivit UN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Iohannis, la ONU: In regiune au loc actiuni de subminare a securitatii