Organizatia a anuntat finalizarea planurilor de a introduce adrese web care vor folosi caractere non-latine. Propunerea, initial aprobata in 2008, ar putea permite nume de domenii scrise cu caractere asiatice, arabe sau alte caractere. Organizatia a anuntat ca daca planurile vor fi aprobate pe 30 octombrie, ar putea accepta prima aplicare de la 16 noiembrie.

Primul nume de domeniu internationalizat (IDN) ar putea intra in functiune de la jumatatea lui 2010, a declarat presedintele ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

"Mai mult de jumatate dintre cei 1,6 miliarde de utilizatori de Internet folosesc limbi care au litere non-latine", a declarat Rod Beckstrom.

"Acesta schimbare este mai mult decat necesara nu doar pentru cei mai mult de jumatate dintre utilizatorii de Internet ai lumii, dar si pentru viitori utilizatori dupa ce Internetul continua sa se raspandeasca", a adaugat Rod Beckstrom.

Totusi, testarea acestui sistem a fost destul de dificila, a declarat Peter Dengate Thrush, membru al board-ului care vizeaza aceasta implementare. "Ceea ce am creat este un sistem diferit de translatare", a declarat acesta.

Schimbarile vor fi aplicate sistemului de gestionare a Internetului (DNS). Acesta functioneaza ca o agenda telefonica, transformand numele domeniilor usor de inteles in serii de numere usor de citit de computere, cunoscute sub numele de adrese IP. Acest metoda va permite sistemului sa recunoasca si sa traduca caracterele non-latine. "Suntem increzatori in functionarea acestuia deoarece l-am testat timp de cativa ani", a declarat Dengate Thrush.

Unele tari, ca Thailanda si China, deja au introdus aplicatii care permit utilizatorilor de Internet sa introduca adrese web in propria limba. Totusi, acestea nu au fost aprobate la nivel international si nu functioneaza in toate computerele.

De asemenea, in cadrul conferintei ICANN care a avut loc in Corea de Sud s-a discutat introducerea domeniilor de tip top-level (TLD).

In urma cu un an, organizatia a decis sa relaxeze regulile TLD ceea ce inseamna ca firmele ar putea sa transforme brand-urile in adrese web, in timp ce persoanele individuale isi vor putea folosi propriile nume.

ICANN, organizatia stabilita de guvernul american, a fost fondata in 1998 pentru a superviza dezvoltarea Internetului. In urma cu o luna, dupa mai multi ani de critici, guvernul american a parasit controlul organizatiei non-profit.