Canada se situeaza pe primul loc in gazduirea de URL-uri infectate, cu un procent de 21% din totalul site-urilor de acest fel din intreaga lume, urmata de Statele Unite ale Americii (16%) si China (15%), potrivit unui studiu realizat de Kaspersky Lab in luna septembrie 2009.
Cu toate acestea, ierarhia se schimba atunci cand ne referim la primele trei tari ale caror site-uri raspandesc malware (software creat pentru infiltrarea si/sau deteriorarea unui sistem al unui computer, sau a unei retele de computere). China urca pe primul loc, cu un procent de 26%, urmata de SUA cu 18% si Rusia, cu 12%.

"Almanahul realizat de Kaspersky Lab a fost creat la cererea utilizatorilor si ilustreaza schematic cele mai importante date referitoare la raspandirea programelor malware in momentul de fata”, spune Costin Raiu (foto), director de securitate al laboratoarelor Kaspersky.

De exemplu, aici regasim informatia conform careia cele mai raspandite vulnerabilitati in luna iulie pe computerele utilizatorilor au fost cele din Adobe Flash Player 9 si 10.

"Aceste date sunt foarte utile pentru a observa tendintele cibercriminalitatii la diferite intervale de timp", completeaza Raiu.

In acelasi raport, cel mai raspandit program malware care exploateaza una sau mai multe vulnerabilitati a fost identificat ca fiind Exploit.JS.DirektShow care, in combinatie cu Exploit.Win32.DirektShow, ataca o vulnerabilitate critica in Internet Explorer 6.0 si 7.0.

Conform datelor disponibile, aceasta vulnerabilitate este foarte raspandita la nivel global. Toate aceste informatii ofera si indicii referitoare la lipsa implicarii utilizatorilor in protejarea PC-urilor sau raspandirea larga a sistemelor de operare pirat, care nu permit actualizarile Microsoft cu cele mai noi patch-uri de securitate.

Categorie Nume
Top 3 tari care gazduiesc site-uri infectate Canada ocupa locul I, cu peste 21% din totalul site-urilor infectate din intreaga lume. Locul al II-lea este ocupat de SUA, cu 16%, iar China se situeaza pe pozitia a III-a, cu 15%.
Top 3 tari care gazduiesc site-uri ce raspandesc malware China este pe primul loc, cu 26% din totalul site-urilor care raspandesc malware la nivel global, urmata de Statele Unite ale Americii, cu 18% si Rusia, cu 12%.
Site-ul care infecteaza cei mai multi utilizatori de Internet Site-ul www.langlangdor.com este responsabil de 1,62% din totalul infectiilor online globale. Este un site cu continut pornografic, localizat in China. Portalurile din aceasta categorie atrag foarte multi utilizatori si sunt des folosite de infractorii cibernetici pentru a raspandi malware. Au fost tentative (din fericire, care au fost blocate) de a raspandi de pe acest site programe periculoase, precum Trojan-Downloader.Win32.Agent si Trojan.Win32.StartPage.
Site ce raspandeste cel mai ridicat numar de aplicatii malware unice 1142 de programe malware unice au fost raspandite de pe site-ul www.gddsz.store.qq.com. Acestea fac parte din diferite categorii, ce se regasesc foarte des in clasamentele Kaspersky Lab realizate lunar.
Malware-ul cel mai mare (MB) In septembrie, cel mai mare program periculos a fost Trojan.Win32.Chifrax.d, care ocupa 388MB. Trojan.Win32.Chifrax.d este numele folosit pentru detectarea arhivelor de tip CAB, care au fost intentionat modificate de infractorii cibernetici pentru a evita detectia antivirus.
Cel mai mic program malware Trojan.BAT.Shutdown.ab are marimea de 30 bytes si este o componenta a unui alt cal troian care il foloseste pentru a inchide computerul, fara consimtamantul utilizatorului.
Cea mai raspandita vulnerabilitate pe computerele utilizatorilor La sfarsitul lunii iulie, au fost descoperite mai multe vulnerabilitati in Adobe Flash Player 9 si 10, folosite de infractorii cibernetici pentru a prelua controlul asupra sistemului, a rula cod periculos sau pentru a „se ascunde" de protectia solutiilor de securitate.
Cel mai frecvent malware de tip exploit Exploit.JS.DirektShow, in combinatie cu Exploit.Win32.DirektShow exploateaza o vulnerabilitate critica din Internet Explorer 6.0 si 7.0, care s-a raspandit foarte mult pe Internet.
Cel mai raspandit malware de pe Internet Doar pe parcursul unei singure luni, Packed.Win32.TDSS.z a incercat sa patrunda in computerele din 108 tari.
Cel mai ofensator malware de tip joke (programe hoax / „farsa", care sperie sau enerveaza utilizatorii, dar nu reprezinta un pericol real pentru sistem) Hoax.JS.Agent.c afiseaza un videoclip obscen si „bombardeaza" victima cu mesaje ofensatoare, care nu pot fi oprite.

Citeste care sunt ultimele noutati referitoare la Kaspersky Lab:

- Lansarea noii versiuni a site-ului www.kaspersky.ro, care va aduce 5% din totalul vanzarilor in 2010;

- Venirea in Romania a fondatorului companiei, Eugene Kaspersky (Sunt multumit de cota de piata pe care o avem in Romania);

- Reevaluarea cotei de piata pentru 2009.

Afla si care sunt pasiunile high-tech ale lui Teodor Cimpoesu, managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri