Competitia functioneaza si produce efecte pe piata comunicatiilor electronice a declarat, ieri, presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu. Optimismul sau se datoreaza triplarii, in primul semestru al acestui an, a numarului de abonati la telefonia fixa alternativa. Datele operatorilor alternativi arata ca aceasta evolutie este deja spectaculoasa in semestrul II, existand sansa ca numarul celor care folosesc acest tip de telefonie fixa sa se dubleze sau tripleze pana la sfarstiul anului. Mare parte din crestere este datorata operatorilor de cablu care ofera, pe langa telefonie, si Internet. Consumatorul este castigat pentru ca are de unde alege, iar preturile cu care vin operatorii alternativi sunt mai mici decat cele practicate pe piata.

Furnizorii de telefonie fixa alternativa si-au triplat numarul de abonati in primele sase luni ale anului, de la 66.990, la 31 decembrie 2004, la 185.323, la 30 iunie 2005, dupa cum arata un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) dat ieri publicitatii. Cresterea numarul de abonati de telefonie fixa alternativa vine in contextul in care numarul total de abonati de telefonie fixa clasica a scazut. In perioada mentionata numarul de abonati de telefonie fixa a scazut cu 38.195, de la 4.398.002 la 4.350.807. Rezulta ca numarul abonatilor Romtelecom a scazut in sase luni cu 156.528.

Scaderea numarului de abonati Romtelecom in prima parte a acestui an se datoreaza orientarii acestora catre noii operatori alternativi intrati pe piata sau catre operatorii de telefonie mobila, cu toate ca furnizorii alternativi de telefonie fixa nu au reusit sa compenseze descresterea abonatilor Romtelecom, a spus Dan Cristian Georgescu, presedintele ANRC. Cresterea numarului de furnizori alternativi de telefonie fixa arata ca acestia au reusit dupa doi ani de la liberalizare sa isi construiasca o retea proprie si sa adopte o politica agresiva de marketing capabila sa atraga cat mai multi abonati, a explicat Georgescu. La randul lor, reprezentantii Romtelecom afirma ca operatorul de telefonie fixa a pierdut un numar mic de clienti in urma liberalizarii pietei si ca urmare a adaptarii rapide a ofertei sale, a lansarii de facilitati suplimentare si de noi servicii de Internet si date. Romtelecom detine o pozitie dominanta pe piata de 96,3% si nu pare speriata de aceste plecari. Merita mentionat si fenomenul de migrare, deoarece sunt clienti care migreaza la concurenti si dupa o perioada se intorc la Romtelecom, a declarat Cristina Popescu, director Relatii mas-media Romtelecom.

Piata telefoniei fixe alternative este dominata de cablisti

In prezent, pe piata romaneasca exista 243 de furnizori de telefonie fixa din care doar 64 sunt activi, din acestia 24 fiind furnizori alternativi care utilizeaza reteaua proprie. Dintre cei 185.323 clienti de telefoniei, 156.528 apartineau unor operatori care au retea proprie. Restul ofera telefonie prin intermediul cartelelor pre-paid folosind reteaua de fire de cupru a Romtelecom.

Cei mai multi clienti de telefonie fixa alternativa apartin operatorilor de cablu. Astral a anuntat ca la mijlocul anului avea 30.000 de clienti. Noi aveam mult mai mult la data respectiva, iar in ultimul timp am avut o crestere exploziva. In prezent avem 250.000 de abonati la telefonie fixa. Dintre acestia, 150.000 folosesc si Internetul, ne-a declarat Ionut Tarcea, marketing manager la RCS&RDS. Crestere pe piata telefoniei mobile

Tot mai multe firme de telefonie fixa si-au dat seama ca nu pot supravietui daca nu ofera si serviici fix-mobil. Conform datelor ANRC, de la inceputul anului, numarul de operatori care ofera astfel de serviicii a crescut de la 17 la 24. In ceea ce priveste telefonia mobila, presedintele ANRC a precizat ca in prima parte a anului rata de penetrare a inregistrat o crestere de 5%, de la 47,12% la finele lui 2004 la 52,5% la sfarsitul lunii iunie 2005. Numarul utilizatorilor la telefonia mobila a atins la 30 iunie 2005 circa 11,379 milioane fata de 10,215 milioane la sfarsitul lui 2004. Pentru finele lui 2005 estimam atingerea a cel putin 12 milioane de utilizatori, a mai spus Georgescu.

Numarul de firme care ofera conexiuni de Internet a ajuns, la mijlocul anului, la 688, cu 33% mai mult fata de inceputul lui 2005. Numarul conexiunilor dedicate (adica a celor care nu folosesc dial-up) a crescut in aceasta perioada cu 77,3% ajungand la 278.083.

Romtelecom va ieftini Internetul de mare viteza

Romtelecom incearca sa cuceresca piata de Internet. Oficialii operatorului national de telefonie fixa spun ca extinderea Internetului de banda larga, care ofera viteze mari, depinde si de puterea de cumparare a populatiei.

Astfel, de luna viitoare ADSL Express va fi oferit pentru un abonamnent de 20 euro pe luna, la o viteza de descarcare fisiere de 512 Kbps. Preturile se micsoreaza, iar aceste produse devin accesibile pentru un numar tot mai mare de oameni. Si in 2006 vom aplica o strategie adaptata prin pret pietei rezidentiale, a declarat Pieter Bakker, Director Executiv Comercial al Romtelecom.

Pieter Bakker a aratat ca pentru anul 2006 Romtelecom isi propune sa atinga un numar de 100.000 clienti pentru serviciile de tip broadband si sa aiba disponibile 900 000 linii cu acoperire ADSL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri