In ziua de azi nici nu mai poti sa te misti fara tehnologie. Dar, in ciuda faptului ca numarul, complexitatea si bugetele alocate investitiilor in IT cresc, uneori rezultatele scontate nu sunt totusi atinse. 86% din companiile analizate de KPMG au raportat scaderi de pana la 25% din beneficiile estimate. La noi, situatia ar putea fi si mai cenusie.

Companiile din Romania traverseaza o perioada de transformari care implica desfasurarea in simultan a numeroase proiecte complexe, fiind astfel nevoite sa faca fata unor proiecte cu ciclu de viata mai scurt decat in alte parti ale lumii, spune Aurelia Costache, Senior Manager in cadrul Departamentului de Management al Riscului Informational din KPMG Romania. Cu alte cuvinte, facem mai multe lucruri deodata si nici unul bine.

Implementarea unui sistem informatic integrat este ca o operatie pe cord deschis, spune Cristian Herghelegiu, PMP Partner Account Manager la Microsoft Business Solutions Romania. Asemanarile sunt mai mult decat evidente: un sistem integrat de planificare si gestionare a resurselor intreprinderii (ERP Entreprise Resource Planning) acopera procesele de baza ale organizatiei. Chiar si o reducere temporara a performantelor poate conduce la o pierdere, uneori ireversibila, a pozitiei competitionale detinute, ca un alergator ramas fara suflu. Nu putem sista activitatile de baza ale unei companii pentru a aduce imbunatatiri directe, vom proceda la o operatie pe viu, in care sistemele sunt implementate, adauga acesta.

Totalul costurilor de proprietate al unui sistem informatic de management al afacerii (Total Cost of Ownership TCO) si rata de recuperare a investitiei (ROI - Return on Investment) depind de mai multi factori.

Cei care doresc sa realizeze in mod real o economie de costuri sunt cei care se apropie de 100% in reusita sustine Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic. Dar cei care fac migratii pe alte platforme sunt clienti care isi asuma anumite marje de eroare in economiile realizate, pentru ca migratia este un proces mult mai complex. In fine, pentru cei care sunt pur si simplu dependenti de tehnologie este importanta adaptarea cat mai rapida si mai putin economia.

In acest context, instrumente de tipul ROI, payback period, sau TCO devin criterii majore pentru decizia de pornire a unui astfel de proiect. Mai mult, aceste instrumente, alaturi de referintele din proiecte anterior realizate, pot constitui criterii de selectie ale solutiei si a partenerului de implementare, spune Herghelegiu.

In Romania, timpul parcurs de la initierea unui proiect pana la inchiderea lui si realizarea unei analize post-implementare s-a micsorat din ce in ce mai mult in ultimii ani. Observam din ce in ce mai des angajamente de realizare a proiectelor cu termene din ce in ce mai stranse. Dar existenta unor proiecte complexe sau cu termene de realizare mai scurte creste riscul, atrage atentia Aurelia Costache. Acest lucru pare evident pentru proiectele complexe, cele cu ciclu de viata mai scurt sunt neglijate fiindca managementul isi concentreaza atentia pe proiectele mari.

Sansele de realizare a beneficiilor s-ar mari daca s-ar utiliza si masurarea acestora pe parcursul intregului proiect.

Aurelia Costache,
Senior Manager Departamentul de Management al Riscului Informational, KPMG

ROI - un indice foarte important

Nucleus Research, companie specializata in cercetare de piata, consultanta si instrumente de modelare financiara:

ROI este folosit pentru a compara intern proiecte potentiale (de exemplu implementarea unui sistem ERP versus tehnologizarea unei hale de productie) si nu pentru a compara solutii informatice diferite. O companie care trece de la o solutie manuala de gestiune la o solutie informatica va beneficia de o rata de recuperare a investitiei mult mai mare decat in cazul unei companii care decide doar schimbarea unei solutii mai vechi.

Indiferent de cat de mari vor fi beneficiile pe care un proiect le incumba, poate fi o decizie gresita angajarea intr-un astfel de proiect daca aceste beneficii vor fi vizibile intr-un orizont de timp foarte mare!
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri