Statul New York a inceput un proces impotriva Intel Corp acuzand producatorul de chip-uri pentru plata a miliarde de dolari catre producatori de computere cu scopul de descuraja utilizarea microprocesoarelor de la rivalul Advanced Micro Devices.

Intre 2002 si 2007, Dell a pretins ca a primit sase miliarde de dolari, iar uneori aceste plati au depasit profiturile Dell.

Acuzatia pretinde ca Intel a platit si producatori de computere IBM si HP pentru a descuraja utilizare microprocesoarelor produse de rivalul AMD. De exemplu, ca parte a acordului, Intel a compensat ofertele Dell inaintea celor AMD pentru a reduce cota de piata a rivalului.

Sub un pact secret numit "Mother of all Programs" (MOAP), Intel a platit catre Dell o bonificatie bazata pe costul total al unitatilor de procesoare pe care producatorul de computere le-a cumparat, potrivit anchetei. Procentul bonificatiei putea fluctua, dar putea atinge si la 16% dupa ce Dell renunta la folosirea procesoarelor AMD. Intr-un trimestru fiscal bonificatiile Intel au reprezentat 116% din venitul raportat al Dell, potrivit judecatoriei.

Ancheta nu precizeaza daca in prezent Dell primeste bonificatii similare, insa a anuntat "ca sunt semne evidente potrivit carora Intel continua sa aplice presiune asupra Dell pentru a minimiza abilitatea AMD de a concura eficient in piata microprocesoarelor".

Presupusele plati ridica semne de intrebare asupra evolutiei Dell, sugerand ca producatorul s-a bazat pe bonificatile Intel pentru a-si mentine nivelurile de profitabilitate. Dell a facut importante reduceri de costuri si a reorganizat operatiunile pentru a deveni mai competitiva in fata unor rivali ca HP. Plangerea "ar putea afecta profitabilitatea Dell", a declarat Shaw Wy, analist Kaufman Brothers.

Potrivit anchetei incepute de statul american New York, Dell a primit mai multi bani decat ceilalti producatori de computere.

Intel deja se confrunta cu astfel de procese in Europa, Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite, insa acuzatia curenta va schimba drastic situatia sunt de parere specialistii in domeniu.

Dell si HP au refuzat sa comenteze, insa Intel a anuntat ca se va apara, in timp ce IBM a anuntat ca vor coopera la investigatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri