Desi IBM si-a vandut unitatea producatoare de computere personale companiei Lenovo in 2004, IBM va prezenta cateva produse care arata ca inca mai are interes pentru aceasta piata.

Noile produse combina serverele IBM BladeCenter cu software-ul VMware ESX Server pentru rularea mai multor sisteme de operare pe acelasi computer si software de la compania Citrix Systems pentru a permite utilizatorilor sa aiba acces la programe ce ruleaza pe un server.
Numele tehnologiei este mai complicat decat un simplu PC: IBM Virtualized Hosted Client Infrastructure. Insa compania crede ca noua abordare va fi atractiva pentru companiile care doresc sa reduca costurile si sa usureze managementul.

IBM BladeCenter gazduieste nu mai putin de 14 servere dual-processor, iar Doug Balog, noul vice presedinte al IBM pentru produsele BladeCenter, spune ca pot rula simultan 12 pana la 15 PC-uri pe fiecare blade.
IBM nu este singura care incearca sa transfere PC-urile in centrele de date, unde utilizatorii de sistem pot updata software-le intr-un timp mai scurt. Compania ClearCube a initiat tendinta blade PC in 2002 si chiar a semnat un acord de distributie cu IBM, transferat acum la Lenovo. Hewlett-Packard are la randul sau un produs blade desktop, Consolidated Client Infrastructure.
Tehnologia se afla acum in testare beta, urmand a fi disponibila in primul trimestru al 2006, a declarat Balog.

Abordarea VMware permite unui CPU server sa atinga un procent de utilizare de pana la 80%, mult mai ridicat dacat media pentru un PC. De asemenea, VMware permite unui anumit PC sa fie transferat de la un computer la altul daca sunt necesare mai multe resurse.
Din moment ce software-ul PC ruleaza pe servere blade, utilizatorii il pot utiliza ca si un "thin client", a spus Balog.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Lenovo incheie miercuri achizitia diviziei de servere IBM