Google, cea mai mare companie de Internet, a anuntat ca primul computer care va functiona cu noul sistem de operare Chrome va fi disponibil la sfarsitul lui 2010, dupa ce compania a facut prima prezentare a soft-ului, prin care spera sa incurajeze utilizarea aplicatiilor de Internet lansate de companie, scrie Wall Street Journal.

Este de asteptat ca sistemul de operare Chrome sa functioneze initial pe laptop-urile de mici dimensiuni - netbook-uri -, insa Google intentioneaza ca soft-ul sa functioneze pe o paleta extinsa de computere de-a lungul timpului, a declarat Sundar Pichai, vicepresedinte Google.

Executivul a refuzat sa specifice cat ar putea sa coste instrumentele care folosesc Chrome sau sa comenteze despre potentialele modele de business. In timp ce soft-ul va fi disponibil gratuit pentru producatorii hardware, fondatorul Google, Sergey Brin, a declarat ca ar putea negocia parteneriate de afaceri cu companii care intentioneaza sa foloseasca brand-ul Google.

Noul sistem de operare este lansat dupa ce Google cerceteaza noi modalitati de a-si diversifica afacerea. Publicitatea online constituie 97% din venitul anual al companiei, iar eforturile de a obtine profituri din aplicatiile software sau din site-ul de video-sharing YouTube au generat resurse limitate. Analistii sustin ca sistemul de operare Chrome este o mutare strategica pe termen lung, iar primul impact asupra performantei financiare ar putea aparea in cativa ani.

Principalul rival al sistemului de operare va fi Microsoft, care domina vanzarile sistemelor de operare pentru computere. Google ofera mai putine functii decat cele ale Windows, insa acesta lucreaza doar cu aplicatii web comparativ cu programe instalate pe computer. Google spera ca soft-ul Chrome sa atraga prin modalitatea mai eficienta si mai rapida de a folosi un computer, inlocuind treptat sistemele de operare conventionale.



Faptul ca Google a anuntat ca ofera gratuit soft-ul producatorilor de PC-uri va fi un factor important, desi nu este un avantaj evident pentru consumatorii din magazine care nu vor putea testa netbook-ul daca nu este conectat la Internet. Google domina spatiul online si deja are un impact major in segmentul smartphone-urilor cu sistemul de operare Android. Netbook-urile sunt urmatoarea tinta a companiei, iar Google vrea sa beneficieze de aceasta piata in crestere cu sistemul de operare Chrome.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri