Dupa ce in aprilie afirma ca este posibila oferirea unei noi licente 3G, preluarea Zapp de catre Cosmote in vara a diminuat interesul pentru acordarea unei noi licente, potrivit lui Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Zapp avea o licenta 3G care acoperea 23 de orase si o licenta CDMA de 450 MHz, cele doua licente fiind printre principalele motive pentru preluarea operatorului pentru 207 milioane de euro de catre Cosmote, operator detinut de grup grec OTE .

"Tranzactia marcheaza o noua etapa de crestere si extindere a bazei de utilizatori pentru Cosmote Romania, avand in vedere ca licentele 3G si CDMA, precum si infrastructura permit companiei sa ofere cele mai competitive servicii de date si voce din Romania”, declara in iulie Michael Tsamaz, directorul general al grupului Cosmote.

Catalin Marinescu (foto) a afirmat totodata ca industria de telecom marcata anul acesta de criza si cresterea competitivitatii a reusit sa se adapteze si sa-si pastreze clientii.

“In acest an, telecomul a trecut destul de bine prin criza pentru ca daca va uitati la rapoartele privind profiturile pe care le inregistreaza companiile mari din Romania veti gasi operatorii telecom printre primii (n.red Orange este cea mai profitabila companie privata din Romania potrivit datelor financiare pe anul 2008). Au reusit sa se adapteze, au intuit foarte bine ce pot face utilizatorii si chiar cu riscul de a avea venituri mai mici au stimulat consumul. Pe telefonie mobila consumul a fost mai mare cu 34% in primul semestru, deci utilizatorul a platit aceiasi bani cu toate ca a vorbit cu 34% mai mult. Si au creat o situatie de “win-win” pentru ca si-au pastrat clientii, creandu-si premisele de dezvoltare atunci cand economia va incepe din nou sa creasca”, a afirmat presedintele ANCOM in cadrul conferintei “Mediafax Talks about Telecom Industry”, organizate de Mediafax.

El a adaugat ca, desi in ceea ce priveste penetrarea internetului broadband fix, acesta nu va putea ajunge la cote europene pentru ca penetrarea retelelor de telefonie fixa este sub media europeana, in privinta broadbandului mobil au fost facuti pasi foarte mari in acest an.

Potrivit lui Marinescu, operatorii au venit cu “oferte mai putine, clare si mai personalizate” si au investit in cresterea serviciilor, in septembrie Vodafone si Zapp lansand internetul pe mobil la viteze de 21,6 Mbps.

Unul din trei romani va accesa Internetul in 2010 folosind un telefon mobil, in prezent 22% dintre clientii Orange si 17,2% dintre cei ai Vodafone utilizand aceste servicii, conform unei analize realizate de Voxline Communication, companie ce furnizeaza servicii de marketing pe mobil.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Setari Cookie-uri