In pofida reducerilor drastice de bugete IT din acest an, un raport Gartner arata ca majoritatea companiilor intentioneaza sa-si mareasca cheltuielile software, in special in tarile dezvoltate, scrie NewsFactor.

Una dintre ariile care vor avea de castigat sunt aplicatiile de securitate, dupa ce companiile s-au confruntat cu importante abuzuri de date.

2009 va intra in istoria IT ca un an al reducerilor drastice de buget, dar 2010 ar putea reprezenta o resuscitare a cheltuielilor software dupa ce companii din multe tari si-au marit bugetele si se pregatesc de crestere.

Potrivit raportului Gartner organizatiile intentioneaza sa-si mareasca bugetele software in medie cu 1,53% in 2010. Desi America de Nord va continua sa resimta un usor declin al cheltuielilor, exista totusi o oportunitate clara de crestere in tarile dezvoltate. De exemplu, bugetele software vor creste cu 2,54% in America Latina si 4,34% in Asia.

"Furnizorii software ar trebui sa continue sa construiasca si sa investeasca in vanzarea de servicii si produse relevante si in programe de marketing, chiar si in conditiile dificile ale pietei pentru a-si pastra consumatorii si a extinde oportunitatile de venituri", a declarat Joanne Correia, vice-presedinte Gartner. "O cadere a pietei este o dislocare ce creaza oportunitati importante de vanzare pentru organizatiile pregatite sa beneficieze de avantajele produsului potrivit, programelor de marketing si a finantarilor", a adaugat analista.

Specialistul Gartner a adaugat ca producatorii software trebuie sa lucreze la relatiile de consolidare si sa construiasca relatii cu departamentele IT prin care sa ofere solutii ce sporesc afacerea clientului. Potrivit firmei de cercetare, producatorii software trebuie sa se alinieze cu functiile din piata care sunt cautate. Gartner a subliniat ca tacticile din pietele emergente nu sunt asemanatoare cu cele din pietele mature sau consolidate.

Acesta a fost cel mai dificil an pentru industria IT dupa ce cheltuielile la nivel global au scazut cu 5,2%, potrivit estimarilor Gartner. Totusi compania de cercetare se asteapta ca industria IT sa creasca in 2010 cu 3,3% fata de 2009, cu cheltuieli totale de 3.300 miliarde dolari. Desi cheltuielile IT vor creste anul viitor, Gartner a avertizat jucatorii IT sa nu fie prea optimisti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Industria PC, scadere pentru al optulea trimestru consecutiv