Efectul Apple: Nokia vede o stagnare a cotei de piata in 2010

Cel mai mare producator de telefoane mobile, Nokia, se asteapta ca anul viitor sa inregistreze o stagnare a cotei de piata, dupa ce competitia din partea Apple si a terminalelor ieftine produse in China a crescut semnificativ, scrie Bloomberg.

Volumul in industria telefoanelor mobile va creste cu aproximativ 10% in 2010, a estimat compania. In trimestrul al treilea, cota de piata a Nokia in segmentul smartphone-urilor a scazut la 39,3% de la 42,3%, cat era cu un an in urma, in timp ce Apple si BlackBerry si-au marit-o, potrivit companiei de cercetare Gartner.

"Obiectivul de stagnare a cotei de piata a fost surprinzator de modest", a declarat Tero Kuittinen, analist MKM Partners. "Este destul de probabil ca Nokia sa piarda cota de piata in India si China. Ar putea obtine rezultate pozitive daca ar echilibra vanzarile din Asia cu cele din America de Nord si Europa", a adaugat analistul.

Compania a lansat noi telefoane cu ecran tactil si si-a imbunatatit aplicatiile pentru a concura cu iPhone, cu care Apple a devenit cel mai profitabil producator de telefoane din lume, potrivit Strategy Analytics. Nokia a fost depasita de Apple in segmentul aplicatiilor, noul camp de batalie pentru producatorii de telefoane. Principala divizie a telefoanelor ieftine, care reprezinta 55% din vanzarile totale de telefoane mobile, a fost, de asemenea, erodata de rivalii din China si alte piete emergente.

Nokia a anuntat ca anul viitor se va axa pe extinderea diviziei sale de servicii, pe imbunatatirea marjelor si pe raspandirea liniei sale de smartphone-uri la nivel global.

"Exista o importanta oportunitate pentru Nokia de a dispune de o noua crestere in industria noastra", a declarat directorul executiv, Olli-Pekka Kallasvuo. "Am analizat segmente in care sa introducem telefoane inteligente la preturi mai mici, in timp ce crestem marjele de profit", a declarat CEO-ul.

Compania finlandeza urmareste marje de profit pentru diviziile de terminale si servicii intre 12-14% in 2010. Nokia se asteapta la cheltuieli operationale de peste 5,7 miliarde euro in 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri