"Decembrie va fi prima luna de crestere din anul fiscal 2010, cu o rata anuala cuprinsa intre 5-15%. Avansul poate fi pus pe seama lansarilor de produse care au avut loc in ultima perioada, in special a sistemului de operare Windows 7", a declarat Calin Tatomir (foto), director general al diviziei locale a Microsoft.

Microsoft se asteapta ca noul sistem de operare Windows 7 sa depaseasca in urmatoarele noua luni cota de piata detinuta de predecesorul sau, Vista, care are in prezent o felie din piata de 19%. Windows XP este in continuare lider pe segmentul sistemelor de operare, cu o cota de 50%, insa reprezentantii companiei s-au aratat optimisti in privinta Windows 7.

Ei au declarat ca ar putea avea cadenta de crestere a vanzarilor de trei ori mai mare decat cea a Vista si o cota de peste 70% din piata de profil.

Compania se asteapta la o crestere semnificativa a vanzarilor de Windows 7 pe segmentul enterprise, in special in sectorul firmelor mici si mijlocii.

De asemenea, reprezentantul Microsoft a declarat ca grupul pe care il reprezinta si-a propus comercializarea de sisteme de operare Windows 7 preinstalate, dupa ce vanzarile de PC-uri cu un astfel de pachet au crescut de trei ori.

Calin Tatomir a adaugat ca aceasta strategie de vanzare ar putea avea doua directii de impact - una ar fi accelerarea dinamicii din retail-ul local, iar cealalta ar fi diminuarea pirateriei sistemelor de operare.

Managerul nu s-a aratat ingrijorat de falimentele din retailul local ce au avut loc in ultimul an si sustine ca va "ramane in continuare un segment puternic". "Romania are o piata de retail mai importanta fata de alte tari din regiune, chiar si in pofida falimentelor. Avem incredere in zona de retail din Romania, deoarece aceasta are potential", a declarat Tatomir.

El a adaugat ca piata are potential deoarece au existat multi investitori care au fost interesati de achizitionarea unor retaileri IT din Romania. "Cei care fac ceea ce trebuie sa faca nu vor disparea din piata", spune seful Microsoft Romania.