Dupa un inceput dificil in 2009 in piata de fuziuni si achizitii (M&A), companiile IT au inceput, din a doua jumatate a anului, sa cumpere din nou, iar analistii se asteapta ca revenirea in activitatea de preluari sa continue si in 2010, scrie Network World.

Activitatea de fuziuni si achizitii din sectorul IT din Statele Unite, masurata dupa valoarea tranzactiilor incheiate, a atins in primul trimestru nivelul de 3,1 miliarde dolari, iar in cel de-al doilea - 2,3 miliarde dolari. Aceste cifre sunt diferite de nivelul fuziunilor si achizitiilor din trimestrul al doilea si al treilea din 2008, cand au totalizat 13,8 miliarde dolari si respectiv 44,6 miliarde dolari, potrivit PriceWaterhouseCoopers.

Industria a inceput o revenire cu o valoare de 9,8 miliarde dolari in tranzactii incheiate in trimestrul al treilea din 2009. Viitoarea activitate de M&A este intotdeauna greu de anticipat, insa tendintele se indreapta in directia corecta, sustin analistii.

"Daca ne uitam la primele doua trimestre ale anului, au fost printre cele mai scazute niveluri ale ultimilor 10 ani, care sunt destul de semnificative, avand in vedere evenimentele importante ale decadei, cum ar fi criza tehnologica din 2001", a declarat Rob Fischer, analist din partea PwC pentru piata de M&A din IT.

Piata de M&A a indicat o revenire in trimestrul al treilea, dupa ce Xerox a cumparat Affiliated Computer Services pentru 6,5 miliarde dolari si Dell a preluat Perot Systems pentru 3,9 miliarde dolari.

Criza din activitatea de fuziuni si achizitii, precum si declinul din piata ofertelor publice initiale (IPO) a facut dificil pentru noile companii IT sa asigure cresteri de capital deoarece investitorii sunt precauti inainte de a plasa capital in noile companii, dupa ce nu au primit lichiditati din investitiile anterioare.

Atat timp cat pietele de capital nu vor cadea din nou, industria IT ar putea resimti niveluri mari de achizitii si oferte publice initiale in 2010, a declarat Robert Armstrong, un analist financiar din partea Dow Jones Investment Banker.

Dupa ce piata se va stabiliza, este usor de determinat un pret corect pentru o achizitie, a declarat Michael Fitzgerald, din partea Commonwealth Capital Ventures. "2009 a fost un an neobisnuit deoarece mediul macroeconomic a fost incert", a declarat Fitzgerald. "Incertitudinea si instabilitatea sunt mereu probleme cand te gandesti sa faci decizii importante legate de fuziuni si achizitii. O crestere a stabilitatii in anul urmator ar putea ajuta in mod cert piata M&A din industria tehnologica", a declarat analistul.

Multe start-up-uri care sunt pregatite de un IPO si care nu au fost listate din cauza conditiilor economice ar putea sa reia cresterea in prima jumatate a lui 2010, potrivit Armstrong. Acest proces va conduce la o viitoare activitate, dupa ce marile companii vor cumpara inainte de IPO-uri, a declarat acesta.

Una dintre intrebarile care se ridica este ce tip de companii IT vor cumpara in 2010 si ce fel de companii vor fi achizitionate in anul urmator.

Facebook, Twitter si LinkedIn sunt potentiale proprietati de cumparare din industria retelelor sociale. Crearea unei valori financiare in cadrul Facebook si Twitter va fi o provocare, de aceea lista de companii care vor sa plateasca sume importante pentru site-uri este limitata, a declarat Armstrong. Analistul crede ca LinkedIn ar putea avea mai multa valoare pentru potentialii cumparatori deoarece site-ul este construit in jurul unui anumit tip de proces - recrutarea de noi angajati.

In segmentul enterprise, Xerox-ACS, Dell-Perot si HP-EDS sunt exemple de grupuri importante din IT care au cumparat companii din servicii, ca parte a tendintei in care furnizorii IT vor sa devina o destinatie ce acopera toate necesitatiile clientilor. Consumatorii se asteapta la un pret mai bun si la o consolidare a produsului si a producatorului, punand presiune pe furnizorii obisnuiti sa concureze cu furnizori de servicii si produse diversificate, a declarat acesta.

Incercarea de a preconiza evenimente neasteptate ca fuziunile si achizitiile "este o modalitate de a te face de ras", considera Armstrong, care explica faptul ca analistii nu pot preconiza cu exactitate ce tranzactii vor avea loc. Multe dintre grupurile importante nu au o nevoie evidenta de o tranzactie asemanatoare cu cea a Oracle, e greu de spus care companii vor face o achizitie de aceste proportii.

Criza din 2009 va fi vazuta ca o intrerupere a tendintei pe termen lung de consolidare a industriei prin fuziuni si achizitii, a declarat Fisher.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri