"Apple incalca drepturile intelectuale ale Nokia in fabricarea telefoanelor sale mobile, dispozitivelor portabile pentru ascultat muzica (iPod) si computerelor”, sustin reprezentantii Nokia care au depus de asemenea o plangere in octombrie in Delaware (SUA), motivand ca Apple a incalcat brevetele sale de tehnologie pentru telefoanele inteligente la realizarea iPhone.

Reprezentantii celor doua companii se lupta de aproximativ un an, compania finlandeza cerand celor de la Apple in mai si apoi in septembrie sa plateasca o taxa de drepturi de autor.

Pe de alta parte, luna aceasta Apple a negat acuzatiile Nokia, reprezentantii companiei conduse de Steve Jobs afirmand ca va da in judecata producatorul finlandez pentru incalcarea a 13 patente Apple.

" In timp ce plangerea noastra din Delaware este in legatura cu incercarea Apple de a beneficia de investitiile Nokia in anumite standarde pentru dispozitivele wireless, cererea de astazi din fata Comisiei Internationale pentru Comert a SUA este legata de faptul ca Apple incearca sa isi construiasca un business pe baza inovatiilor Nokia”, a afirmat Paul Melin, cel care se ocupa de licentierea patentelor Nokia.

Din 2007 de cand Apple a lansat telefonul inteligent iPhone, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, dar si alte companii din domeniu isi gasesc cu greu locul pe piata telefoanelor smart.

Apple a devenit cel mai profitabil producator de telefoane mobile in trimestrul al treilea care s-a terminat la 30 septembrie, depasind Nokia pentru prima data de la lansarea popularului iPhone, anunta un raport al companiei de cercetare Strategy Analytics. Piata din SUA unde vanzarile Nokia au fost depasite de cele ale Apple este considerata cheia prin care compania finlandeza ar putea recupera dezavantajul in 2010.

Profitul operational al Apple din trimestrul al treilea provenit din vanzarile iPhone a fost de 1,6 miliarde dolari, in timp ce al Nokia, provenit din unitatea de telefoane mobile, a fost de 1,1 miliarde dolari, potrivit Strategy Analytics.

Nokia se lupta sa isi pastreze pozitia de lider in segmentul smartphone-urilor, dupa ce competitia a crescut din partea noilor rivali Apple, Research in Motion (compania canadiana care produce BlackBerry) si Motorola, cu noul Droid, scria la inceputul lui noiembrie Bloomberg.