In prima saptamana din luna ianuarie, in desertul din Nevada din Statele Unite va avea loc Consumer Electronics Show (CES), cea mai mare expozitie din industria de electronice de consum, scrie Business Insider.

Dupa mai multi ani de crestere a industriei, numarul participantilor a scazut semnificativ la editia de anul trecut a CES din cauza crizei economice din 2008-2009, iar prezenta din acest an ar putea atinge cote record.

Asociatia Producatorilor de Electronice (CEA) a anuntat ca in acest an vor fi aproximativ 330 de noi exponanti (un numar record) din totalul de 2.500. Prezentarile de la scena principala se vor axa pe subiecte ca televiziunea 3D, electronice pentru automobile, carti electronice, tehnologie verde, televiziune mobila, netbook-uri si multe altele.

In acest an, televizoarele vor continua sa se transforme in "computerele din camera de zi". Industria a numit noua generatie de televizoare "Smart TV's" sau "Connected TV's" si acestea pot descarca filme si muzica de pe site-uri ca Netflix sau Amazon, pot ajuta la verificarea e-mail-ului si pot comunica cu alte aparate din casa.

Vanzarile record pentru cititorul electronic Kindle de la Amazon si sperantele publisher-ilor pentru abonamentele prin aceste instrumente fac acest segment unul dintre cele mai active sectoare din acest an de la CES. Compania Plastic Logic, care va introduce cititorul Que, a promis editorilor de ziare si reviste o impartire mai buna a veniturilor si mai multe informatii despre abonat decat Kindle.

Netbook-urile au fost in voga si la editia de anul trecut a expozitiei, iar industria se pregateste pentru un alt "tsunami" al acestor laptop-uri cu preturi reduse. Tsunamiul ar putea fi produs de sistemul de operare Google Chrome construit pentru a optimiza aplicatiile gratuite ca Google Docs si Gmail. Google lucreaza deja cu producatorii hardware, iar analistii din industrie se asteapta sa vanda netbook-ul sub brandul companiei pana la sfarsitul anului.

De asemenea, in pofida recesiunii, smartphone-urile, telefoanele mobile cu functii ca ale computerelor, au avut o evolutie foarte buna in 2009, iar Google se pregateste sa lanseze propriul telefon.

Platforma Android, care functioneaza deja in telefoane ca Droid si myTouch, este de asteptat sa isi extinda prezenta si in electronice cum ar fi televizoarele.

Un alt eveniment care a atras atentia analistilor este posibila lansare a computerului tableta de catre Apple, iar acest lucru va forma o diferenta importanta asupra primei generatii de cititoare electronice si netbook-uri prezentate la CES. Mult mai importante decat sistemele hardware vor fi modelele de plata ale continutului disponibile pentru ziare, reviste, televiziune si film. Descarcarile prin iTunes sunt o functie necesara, insa Apple a anuntat ca va negocia abonamentul la serviciu pentru televiziune ce ar putea schimba radical actuala piata.

Dupa ce consumatorii au inceput sa cheltuie mai putin, cumparaturile ieftine ca aplicatiile de telefoane mobile si accesorii se vor afla in centrul atentiei la CES.

Telefonul iPhone este instrumentul dominant pentru utilizarea aplicatiilor mobile. Magazinul de aplicatii iTune a vandut mai mult de doua miliarde de aplicatii de cand a fost deschis in 2008.

Organizatorii expozitiei CES se asteapta ca 100 de expozanti sa ofere produse pentru Apple, cum ar fi aplicatiile mobile. Acest segment s-ar putea bucura de succes dupa ce proprietarii de iPhone vor urmari noile jocuri si functile aplicatiilor.

De asemenea, analistii se asteapta ca masinile sa se transforme in computere. Ford si alti producatori de masini au anuntat posibilitatea de conexiune prin wireless in interiorul automobilului. Ford va oferi una dintre conferintele importante in cadrul CES, prin care va sublinia importanta tehnologiei in interiorul masinii. Dezvoltarea televiziunii mobile ar putea inseamna existenta serviciilor de televiziune in interiorul consolelor de pe bordul automobilelor.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri