Daca anul trecut piata de IT a scazut cu aproximativ 50%, in 2010 s-ar mai putea diminua cu alte 20 procente, potrivit lui Gabriel Marin, directorul general al companiei Omnilogic, una dintre cele mai importante firme de distributie IT pe piata locala.
Managerul considera ca daca piata totala de IT (hardware, software, servicii si networking) a ajuns la 700 de milioane de euro anul trecut, mai putin cu 50% fata de 2008, atunci poate fi considerata “o valoare buna”. Potrivit companiei de cercetare IDC, in 2009 domeniul IT a fost de 5,47 miliarde lei (1,29 miliarde de euro) fata de 6,77 miliarde lei in 2008 (1,83 miliarde de euro).

“Tot anul 2010 va fi foarte, foarte prost. Probabil in 2010 vom avea o scadere de inca 20% pentru ca anul trecut au mai fost continuari de proiecte din 2008. Cred ca nivelul din 2007-2008 nu-l vom atinge in 2014-2015 pentru ca piata a fost si supraevaluata. Toata lumea a avut credite ieftine, iar acum lucrul acesta nu mai este posibil”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Marin (foto).

"Acum nu avem altceva de facut decat sa ne intoarcem la capacitatea romanului de a cumpara, de a schimba un PC la un an sau doi sau la trei, patru ani. La noi, retailul in special, a crescut prea mult si prea repede, iar Romania nu a fost niciodata o economie de consum. A existat disponibilitatea brusca a creditului neconditionat cu buletinul cu care la nivel de 3.000-5.000 de lei probabil ca iti puteai lua un calculator. Asta nu va mai fi in viitorul previzibi".

Desi politicienii vorbesc adesea despre importanta IT-ului in dezvoltarea tarii, anul trecut, cel putin pana in toamna, majoritatea proiectelor publice au fost blocate.

“In ceea ce priveste sectorul public, in care foarte multi dintre colegii mei vad salvarea IT-ului romanesc, nu vad cu ce s-ar putea finanta, si nu prea cred ca este posibil, fie si pentru faptul ca, intre a plati salariile si pensiile si a subventiona IT-ul si eu daca as fi guvern as suventiona salariile si pensiile. In 2010, cine nu va avea o pozitie buna de cash nu va supravietui in piata. Noi stam foarte bine cu cashul si ne marim pozitia de cash cu aproximativ 30% anul acesta. Acum cred ca succesul nu mai depinde de o strategie tehnologic, ci de una financiara”, mai spune Marin.

Chiar daca anul trecut piata de IT a scazut foarte mult, seful Omnilogic spune ca firma a avut un business asemanator cu cel din 2008 sau mai mare cu 5-10% la valoarea in lei.

In 2008, compania a avut o cifra de afaceri de 304,2 milioane de lei (82,6 mil euro), iar conform declaratiilor lui Gabriel Marin, anul trecut Omnilogic ar fi ajuns la un business cuprins intre 300-330 mil. lei (70,7-77,8 mil. euro).

“A fost un an destul de greu si pentru Omnilogic, dar considerand tendinta generala a pietei, cred ca nu a fost un an slab. Proiectele publice au lipsit, bancile si telecomul, care inseamna in jur de 70% din businessul nostru, si-au restrans cheltuielile si nu aveai cui sa vinzi. Chiar daca numarul de computere vandute va creste, valorile au ajuns atat de mici incat pieta in sine scade. Toata lumea merge acum catre notebook-uri de 300-400 de euro maxim", afirma managerul.

El remarca faptul ca desi unele firme cresc, majorarea afacerilor acestora nu este data de o crestere corelata cu evolutia globala a pietei romanesti de IT.

"Faptul ca o firma are crestere, si este valabil si pentru Omnilogic, nu este pentru ca piata a crescut, ci pentru ca au fost foarte multe falimente si mai sunt o serie de firme in prag de faliment. Iar cresterea noastra nu este o crestere corelata cu piata romaneasca de IT care cred ca va inchide anul acesta undeva la minus 50%", spune Marin.

Potrivit acestuia, profitul operational al firmei s-a diminuat in 2009 cu 30% fata de 2008.

In urma cu doi ani compania a avut un profit net de 915.000 de euro, iar pentru 2009 Marin estima ca profitul net va fi 1-1,5% din cifra de afaceri pe 2009, deci valoarea profitului va fi intre 3 si 4,9 milioane de lei (0,7 si 1,1 milioane euro).

“In ianurie vom lansa o oferta de cloud computing pentru piata de retail si aceasta este o prioritate anul 2010. In rest, incercam sa consolidam ceea ce avem. Nu este o perioada in care sa poti face ceva spectaculos, ci este una de supravietuire. Stim ca vor fi cateva insolvente relativ sonore pana in jumatatea anului si speram ca astfel sa castigam cota de piata”, a mai spus Gabriel Marin.

El spera ca in 2010 compania sa isi mentina cifra de afaceri la nivelul lui 2009 si sa recupereze macar 10% din pierderile suferite de profitul operational din 2009.

Desi anul acesta compania a continuat sa faca angajari mentinandu-si astfel numarul de angajati la in jur de 120 de oameni, managerul distribuitorului de produse IT afirma ca in 2010 ar putea sa apara unele disponibilizari.

“In 2010 vor disparea relativ multe companii mici, dar vor disparea si companii mari. De exemplu, ma astept sa mai avem falimente intre retailerii de IT. Noi avem deja intr-o proportie de trei ori mai mare decat in 2008 cazuri de firme cu dificultati majore de plati. Vor ramane probabil trei patru firme mari pe piata de IT, si probabil inca 1.000-1.500 de firme mici si mijlocii in urmatorii doi ani. In urma cu cinci, sase ani existau 3.000-4.000 de firme de IT in Romania, ceea ce nu era deloc realist. Cifra de 1.000-1.500 in urmatorii doi ani este mai apropiata de dimensiunea pietei. Nu este vorba de o lipsa de performanta a colegilor mei, dar piata nu va mai fi atat de mare cat parea in 2007 sau inceputul lui 2008”, a explicat Gabriel Marin.

Totodata, managerul Omnilogic afirma ca in ultimii ani s-a ajuns de la o segmentare clara a pietei, in care existau companiii de retail, distributie, integrare de sistem la una “salbatica, in care toata lumea face orice”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri