Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal a transmis ca participarea societatilor de telefonie la sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit ar reprezenta o incalcare grava a dreptului la viata privata si a decis ca nu va modifica legislatia in acest sens.
"Pornind de la necesitatea respectarii dreptului persoanelor de a nu fi supuse unor decizii individuale automate de natura a evalua aspecte precum credibilitatea sau solvabilitatea, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal subliniaza ca activitatea de transmitere a datelor personale in sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit este de natura sa produca efecte asupra unui numar considerabil de cetateni si sa aduca atingere vietii private a persoanelor fizice", se arata in comunicat, potrivit NewsIn.

Autoritatea atrage, totodata, atentia despre riscurile implicate de participarea societatilor de telefonie la Biroul de Credit, "deoarece astfel s-ar ajunge ca aceste companii de telefonie sa aiba acces la informatii detinute de bancile care isi raporteaza clientii la acelasi Birou de Credite, ceea ce implica o incalcare a confidentialitatii relatiei dintre banca si clientul acesteia, in conditiile in care informatiile bancare sunt supuse secretului bancar".

"In cazul admiterii societatilor de telefonie si a celor de utilitati la sistemul Biroului de Credit s-ar ajunge la raportarea excesiva a datelor personale legate de situatia financiara si comportamentul la plata al persoanelor fizice, de natura a aduce atingere chiar asigurarii dreptului la nivel de trai decent in Romania, a mai apreciat Autoritatea de supraveghere, care a adaugat ca societatile de telefonie dispun deja de sistemul specific Preventel, prin care pot verifica clientii cu datorii rezultate din achitarea cu intarziere/neachitarea facturilor emise.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal reafirma ca la sistemele de tipul birourilor de credite pot participa numai institutiile financiare si de credit, societatile de leasing si cele de asigurari pentru produsele de tip credit, iar perioada de stocare a datelor referitoare la intarzierile la plata (date negative) este de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise, in cazul neachitarii restantelor pana la data respectiva.

De asemenea, aceasta reafirma ca este obligatorie instiintarea prealabila a persoanei fizice, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, cu cel putin 15 zile inainte de data transmiterii datelor catre biroul de credit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri