Editia din acest an a celui mai mare targ de electronice din lume - Consumer Electronics Show -, la care au participat 2.500 de expozanti, a reusit sa stabileasca noi tendinte in materie de tehnologie, scrie presa internationala.
"Inovatiile lansate in acest an la CES au readus optimismul si oportunitatea in industria noastra si in economia globala", a declarat Gary Shapiro, presedinte si director executiv al Consumer Electronics Association, organizatorul evenimentului. "Aceasta editie a depasit asteptarile in ceea ce priveste inovatia, optimismul si impresia creata", a declarat Shapiro.

Viitoarele tendinte din tehnologie au starnit entuziasmul prin lansari ca tehnologia 3D, televiziune mobila, computere tablete, netbook-uri, cititoare digitale, aplicatiile, televizoarele conectate la Internet si tehnologia verde. Printre inovatiile importante care s-au aflat in centrul atentie sunt IdeaPad U1 Hybrid de la Lenovo, Proiectul Natal de la Microsoft si reteaua 4G de la operatorul telecom Sprint, potrivit Financial Times.

Una dintre cele mai discutate tehnologii de la expozitie a fost televiziunea tridimensionala. Organizatorii estimeaza ca 2,2 milioane de televizoare 3D vor fi vandute in 2010, iar pana in 2013 mai mult de 25% dintre televizoarele vandute vor fi 3D.

Un alt front al industriei in care s-a dat o batalie importanta a fost cel al cititoarelor electronice si al tabletelor PC. Dupa ce de mai bine de un an circula zvonuri conform carora Apple va lansa un dispozitiv in forma de tableta, care va fi granita dintre laptop si smartphone, companiile rivale s-au grabit sa lanseze astfel de dispozitive inaintea Apple. Microsoft a lansat saptamana trecuta un tablet PC dezvoltat de Hewlett-Packard care dispune de sistemul de operare Windows 7 si contine o serie de aplicatii.

O alta categorie agitata a fost cea a cititoarelor digitale, care a atras un numar impresionant de noi jucatori, precum si de consumatori. Odata cu succesul cititorului Kindle dezvoltat de Amazon, care a inregistrat vanzari record in ultimul an si cu speranta editorilor de ziare ca aceste instrumente vor decide viitorul industriei, producatori ca PlasticLogic si Qualcomm au introdus astfel de instrumente. Que de la PlasticLogic are un ecran de marimea unei foi A4, foloseste o interfata touchscreen si este dedicata oamenilor de afaceri care ar folosi dispozitivul "de nevoie", si nu "de placere". Cititorul Mirasol de la Qualcomm a reusit sa vina cu ceva in plus fata de concurentii sai prin tehnologia MEMS (Microelectromechanical System) ce permite citirea la lumina soarelui si redarea continutului video, scrie PC World.

O alta surpriza din partea industriei de electronice au reprezentat-o instrumentele care functioneaza cu discuri Blu-ray. Asociatia care organizeaza evenimentul estimeaza ca mai mult de sapte milioane de astfel de playere, care au conexiune la Internet, vor fi vandute in 2009, dublu fata de 2008.

"Editia din acest an a cuprins un numar record de spatii de prezentare, ceea ce subliniaza tendintele viitoare din tehnologie care vor redefini industria", a declarat Karen Chupka, vicepresedinte CEA.

"Pavilionul iLounge a inclus 100 de companii si a prezentat ultimele aplicatii si accesorii pentru iPod, iPhone si Mac, iar in arii ca Living in Digital Times a fost lansata urmatoarea generatie de inovatie pentru consumatorii din toate mediile sociale", a adaugat reprezentantul CEA.

In afara de instrumentele inovative, editia din acest an a cuprins si conferinte de presa ale unor lideri importanti din industrie, cum ar fi Steve Ballmer - CEO Microsoft, Alan Mulally - CEO-ul Ford, Paul Otellini - CEO Intel, Olli-Pekka Kallasvuo - CEO Nokia, Paul Jacobs - CEO Qualcomm.

Mai mult de 250 de conferinte de presa au avut loc in cele patru zile ale expozitiei care au cuprins directii importante din industrie, informeaza Xinhua.

De asemenea, specialisti in industrie sustin ca vanzarile din sezonul Sarbatorilor de iarna au fost peste asteptari, iar noile dezvoltari tehnologice vor mentine tendinta de cumparare a consumatorilor.

Industria de electronice pentru consum inca resimte socul din 2008 si 2009. Segmentul televizioarelor a fost destul de afectat in aceasta perioada. CEO-ul CEA a declarat ca 2009 a fost cel mai dificil an din istoria industriei de televizoare si nimeni nu vrea ca acesta sa se repete. In general, inovatia este un semn de revenire, iar veniturile ar putea creste in 2010, a estimat Shapiro.

Instrumentele de marimea unei tablete si televiziunea tridimensionala sunt doua tehnologii ce fac parte din viitoarea prosperitate, dar sunt inca in dezvoltare in comparatie cu industriile mature precum cea a computerelor sau a telefoanelor mobile, scrie New York Times.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri