Apple si celelalte companii care vand software pentru iPhone si iPod touch prin magazinul App Strore au pierdut aproximativ 450 milioane dolari din cauza pirateriei, de la deschiderea platformei in iulie 2008, scrie The Guardian.

Toni Sacconaghi, analist al companiei de cercetare Bernstein, a estimat ca intre 13% si 21% dintre aceste descarcari provin de la aplicatii platite. Potrivit analistilor, un pret mediu pentru o aplicatie este de trei dolari. Sacconaghi estimeaza ca veniturile Apple obtinute din platforma App Store sunt intre 60 si 110 milioane dolari pe trimestru.

Dezvoltatorii de aplicatii iPhone au reclamat rate ridicate de piratare a soft-urilor pe care le produc, iar usurinta cu care utilizatori pot obtine versiuni platite ale aplicatiilor este in crestere. Numarul total al aplicatiilor disponibile in magazinul online, inclusiv cele care sunt gratuite si care necesita plata, a depasit 100.000.

Utilizatorii de iPhone si iPod care fraudeaza terminalul pentru a instala soft-uri si aplicatii care nu sunt aprobate de Apple sunt responsabili pentru piraterie. Acest proces de fraudare este cunoscut sub numele de "jailbreaking", ceea ce inseamna ca posesorii de iPhone pot modifica sistemul de operare al telefonului, instaland programe neoficiale si descarcand aplicatii care nu provin din magazinul de aplicatii App Store.

De la deschiderea platformei online au fost inregistrate peste trei miliarde de descarcari. Potrivit Bernstein, proportia aplicatiilor platite a scazut, doar 17% sau 510 de milioane de aplicatii sunt platite, astfel aceste aplicatii au o rata de piratare de aproximativ 75% (la fiecare aplicatie platita exista trei descarcari piratate). Numarul descarcarilor piratate ajunge la 1,53 miliarde.

Analiza anunta ca doar Apple, pentru care aplicatiile au o pondere de 30%, a pierdut aproximativ 140 milioane dolari din piraterie.

Deocamdata, Apple nu a luat nicio actiune impotriva pirateriei de aplicatii, care este in contrast cu atitudinea antipiraterie pentru descarcarile ilegale de muzica pentru iPod-uri. Analistii sustin ca lipsa de actiune se datoreaza faptului ca pirateria aplicatiilor nu afecteaza inca veniturile Apple, care sunt in crestere in urma vanzarilor de iPhone-uri si iPod-uri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Bringo isi extinde aria de livrare in 23 de orase