Intel Corporation, cel mai mare producator de microprocesoare, a raportat un venit de 10.6 miliarde dolari pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2009, in crestere cu 28% fata de 2008, intarind perspectivele pozitive pentru intreaga piata IT.

De asemenea, compania a anuntat un profit operational de 2,5 miliarde dolari, profit net de 2.3 miliarde dolari si un profit per actiune de 40 centi.

Pentru anul 2009, Intel a inregistrat vanzari de 35.1 miliarde dolari, in scadere cu 7% fata de anul anterior. Compania a raportat un profit operational de 5.7 miliarde, in scadere cu 36%, si un profit net de 4.4 miliarde dolari, in scadere cu 17% fata de anul anterior.

„Aceasta strategie ne-a permis sa generam o eficienta operationala fara precedent, in timp ce am crescut business-ul nostru traditional si am creat noi oportunitati pe piata, chiar si in perioade dificile din punct de vedere economic. Faptul ca am reusit sa depasim aceasta perioada demonstreaza ca microprocesoarele sunt indispensabile in lumea noastra moderna. Privind in perspectiva, dorim sa extindem beneficiile computerului catre o arie vasta de produse, piete si consumatori", a precizat Paul Otellini, presedinte si CEO Intel.

Pentru primul trimestru al acestui an, Intel se asteapta la venituri cuprinse intre 9,3 si 10,1 miliarde dolari, in timp ce analistii au estimat venituri cuprinse intre 9 si 10 miliarde dolari.

Intel se asteapta ca marjele sale de profit sa atinga cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, dupa ce segmentul consumer isi va pastra tendinta de crestere. Intel, care furnizeaza chip-uri pentru mai mult de 80% dintre computere, a fost prima companie IT americana care a raportat o evolutie pozitiva a vanzarilor in trimestrul al patrulea.

Producatorul de chip-uri vrea sa investeasca aproximativ 6,3 miliarde dolari in cercetare si dezvoltare si 4,8 miliarde dolari in echipamente si construirea unor noi fabrici.

Potrivit Gartner, companie de cercetare din domeniul IT, vanzarile de PC-uri au crescut cu 15% in trimestrul al patrulea din 2009.

Dupa ce Intel si rivalul Advanced Micro Devices (AMD) au acceptat un acord in valoare de 1,25 miliarde dolari privind disputele legale dintre cele doua companii, si Comisia Europeana a amendat compania cu un miliard euro, Comisia Federala de Comert din Statele Unite a intentat un nou proces impotriva Intel privind practicile anti-concurentiale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Veniturile Intel, grav afectate de migratia utilizatorilor pe mobile