Specialistii preconizeaza ca vanzarile de playere digitale portabile (iPod, DVD si telefoane mobile) vor ajunge la un miliard de unitati in 2009. Pe romaneste, asta inseamna o crestere de 500% fata de anul 2004. In ceea ce priveste sumele rulate, se asteapta ca miliardul de playere sa bage in buzunarele producatorilor aproape 150 miliarde dolari. De exemplu, numai Apple Computer Inc.\'s estimeaza ca vanzarile de iPod-uri vor creste de la 26,4 milioane unitati in 2004 la 124 milioane in 2009.
Produsul-minune

Si, pentru ca tot veni vorba de cei de la Apple, acestia se gandesc sa sparga piata cu un iPod video. Obiectul are, comparativ cu unul dintre competitorii sai - Creative Zen Vision -, dezavantajul unui ecran cu diagonala de numai 2,5''. Cu toate acestea, dimensiunile reduse ale playerului l-ar putea transforma intr-un favorit, el fiind considerabil mai mic si mai subtire decat Zen Vision si, in plus, cantarind doar 134 sau 154 de grame (in functie de capacitatea hard disk-ului: 30 sau 60 GB). Spre comparatie, Zen Vision avea o masa de 240 de grame.

Playerul poate opera pe ba-za bateriilor timp de 14 ore, redand muzica si timp de doua ore redand filme. Formatele audio suportate sunt cele clasice: MP3, AAC, WAV etc. Legat de suportul video, sunt acceptate doar standardele H.264 (maximum 768 kbps) si MPEG4 (maximum 2,5 Mbps), insa pe viitor ar putea aparea noi firmware-uri care sa aduca imbunatatiri in aceasta directie. Nu in ultimul rand, trebuie sa specificam pretul: 299 dolari pentru modelul cu 30 GB si 399 dolari pentru cel cu 60 GB.

Apple se confrunta cu un proces

Afacerea nu are insa numai parti bune. Grupul Apple Computers (care detine trei sferturi din piata americana) a fost dat n judecata de o firma de avocatura, fiind acuzat ca, desi avea informatii ca noul dispozitiv portabil de dimensiuni reduse pentru ascultat muzica are probleme, a decis lansarea acestuia, conform programului, n cursul lunii trecute.
Noul iPod nano, care are dimensiunile unui card si a nlocuit vechile variante, s-a bucurat initial de aprecieri din partea criticilor. nsa, la scurt timp dupa lansare, au nceput sa apara pe Internet o serie de mesaje potrivit carora ecranul dispozitivului se zgrie mult prea usor n conditii normale de utilizare.
n loc sa admita ca sunt probleme, Apple a ascuns acest lucru si a ncercat sa-i convinga pe consumatori ca trebuie sa achizitioneze produse suplimentare pentru a proteja dispozitivul", se arata in plngerea naintata de firma Hagens Berman Sobol Shapiro LLP.

La sfrsitul lunii septembrie, reprezentantii grupului american au admis ca ecranele unora dintre dispozitive sunt prea fragile, dar au precizat ca responsabilitatea apartine furnizorului si ca problema respectiva a aparut la mai putin de 0,001% din produsele comercializate pna la acel moment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri