Intel a inceput sa produca noi cipuri fabricate prin procesul 65-nanometer, aducand o nota de optimism dupa o luna destul de grea pentru companie.
Intel a inceput sa produca in masa cipurile desktop Presler in urma cu cateva saptamani, si a inceput deja sa le distribuie producatorilor de PC-uri. Presler este un procesor dual-core cu un nou design 65-nanometer. Computere ce vor fi dotate cu noul cip vor fi lansate anul viitor.

Yonah, un cip notebook dual-core 65-nanometer, va fi fabricat in masa pana la sfarsitul anului. Pana in trimestrul al treilea al anului viitor, Intel va produce mai multe cipuri prin procesul 65-nanometer decat prin cel 90-nanometer.

Mare parte din succesul Intel este atribuit imbunatatirilor in procesul de productie.

Cipurile fabricate prin procesul 65-nanometer, suporta caracteristici care masoara, in medie, 65 nanometri. Un nanometru, derivat din cuvantul grecent "nano" este a miliarda parte dintr-un metru. Firul de par uman masoara aproximativ 90.000 de nanometri in diametru.

Cipurile actuale suporta caracteristici 90-nanometer. Micsorarea acestor caracteristici este mai costisitoare, dar imbunatateste performanta. Producatorii de semiconductori pot exploata si mai mult micsorarea procesului de productie pentru a adauga tranzistori si a integra mai multe caracteristici. In cativa ani, transmitatorii pentru comunicatii wireless, acum gazuiti in cipset-uri individuale, vor deveni simplu o caracteristica pe un procesor.

Intel a declarat anterior ca va produce cipuri 65-nanometer in 2005, Deseori, insa, producatorii depasesc termenele limita cand vine vorba de trecerea la un nou proces de fabricare.

Primele cipuri 65-nanometer vor fi produse in fabrica D1C a Intel din Oregon. Desi aceasta este utilizata ca o baza de dezvoltare, Intel poate produce aici un volum consistent de procesoare. In 2006, productia 65-nanometer va fi facuta in inca trei fabrici ale Intel din Arizona, Irlanda si Oregon.

Octombrie a fost o luna dificila pentru Intel. La inceputul lunii, Intel a amanat un numar de cipuri Itanium si a revizuit planul pentru Xeon. In plus, un raport al Mercury Research a indicat faptul ca in trimestru al treilea AMD a a castigat un punct in cota de piata in defavoarea Intel.

Acum insa, procesul 65-nanometer ar putea ajuta Intel sa-si castige cota de piata pierduta in favoarea AMD si i-ar putea permite companiei sa creeze presiune asupra competitorilor sai mai mici. AMD, care recent si-a deschis o noua fabrica "Fab 36" in Dresda, nu va incepe sa produca cipuri 65-nanometer inainte de 2006. In primul trimestru al anului viitor, noua fabrica va produce pentru inceput cipuri 90-nanometer.

Schimbarea pentru AMD ar putea sa nu aiba loc inainte de a doua jumatate a anului viitor. AMD a declarat ca intentioneaza ca fabrica din Dresda sa fie "substantial schimbata" pentru productia 65-nanometer pana la jumatatea anului 2007.

Sursa: www.zdnet.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri