Se trece la procesul de lichidare. Cel putin, acesta este raspunsul pe care il da Adrian Olteanu, presedintele Flamingo International, candva al doilea jucator al pietei locale de produse electronice, electrocasnice si IT&C, la intrebarea care da nastere unui scenariu pesimist pentru viitorul companiei: ce se intampla daca planul de reorganizare da gres?
Dupa ce la inceputul lunii decembrie 2009 grupul Flamingo a intrat in insolventa, ca urmare a negocierilor esuate cu ING Bank pentru restructurarea datoriei de 17,5 milioane de euro pe care retailerul o datora institutiei bancare, lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal.

“Traficul in magazinele noastre a crescut, la fel si vanzarile realizate in ultima luna a anului trecut. In plus, in mai putin de o saptamana de la anuntarea aprobarii cererii de insolventa, am reluat rularea marfii cu furnizorii”, a declarat Adrian Olteanu.

Dupa cum spune el, decembrie 2009 a fost putin mai bun decat cel din anul precedent, dar sub asteptarile initiale ale companiei. Iar din al doilea trimestru al anului curent, Flamingo se vede pe plus.

“Nu vom mai pierde cash, iar pana la finalul lui 2010 vom inregistra profit operational”, adauga Olteanu.

Totusi, pentru a se redresa mai repede, el recunoaste ca suspendarea ofertei de vanzare a obligatiunilor in valoare de 7 mil. euro pe o perioada nedeterminata ingreuneaza procesul de revenire si ca banii ar ajuta foarte mult Flamingo pentru a se dezvolta in continuare.

“Dar reorganizarea companiei deja nu mai depinde de infuzia de 7 milioane euro. Si cred ca 4 – 5 milioane ne-ar fi suficienti deocamdata”, afirma presedintele Flamingo International.

In prezent, compania are datorii de peste 50 milioane euro, din care circa 33 de milioane catre banci, iar 20 catre institutii nebancare – furnizori de marfa, utilitati, servicii etc.

Intrebat daca planul de reorganizare al companiei este viabil, Adrian Olteanu se declara 100% convins de rezultatele pozitive pe care le-ar avea acesta daca in luna martie a acestui an creditorii l-ar aproba.

“Conform etapelor de restructurare, ce includ o analiza completa a companiei, realizarea unui plan viabil de business, prin care Flamingo sa demonstreze creditorilor ca nu mai pierde bani, iar apoi implementarea propriu-zisa a sa, stabilisem ca termen de prezentare a planului spre aprobare de catre creditori in aprilie. Vom grabi insa acest termen si il vom decala in martie, mai ales ca deja se arata interesati de companie anumiti investitori si, in special, actionarii”, explica reprezentantul retailerului electroIT.

Insa daca planul de reorganizare nu convinge persoanele aflate de cealalta parte a baricadei, care au de recuperat sume importante de la Flamingo, ce ramane de facut?

“Va incepe procesul de lichidare”, sustine Olteanu. “Dar nu cred ca vom ajunge in acel punct. Avem o istorie de 15 ani si suntem un business de 100 milioane euro. Important este sa facem bani in continuare, nu sa pierdem”, a conchis el.

Flamingo a inregistrat pierderi in valoare de 35,37 milioane lei (aproximativ 8,3 milioane euro) la noua luni, de aproape zece ori mai mari decat in intervalul ianuarie - septembrie 2008. Afacerile companiei au ajuns la 541,2 milioane lei (128 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, cu 26% mai putin fata de rezultatele inregistrate in perioada similara a lui 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri