Ses Sirius, o companie detinuta de cel mai mare operator de satelit din Europa, Ses Astra, vrea sa ia parte la procesul de digitalizare din Romania, oferind o alternativa pentru platformele de distributie terestra.
In acest sens, directorul general al Ses Sirius, Hakan Sjodin (foto), crede ca autoritatile romane trebuie sa ia in considerare includerea companiei in procesul de digitalizare, intrucat s-ar aduce beneficii importante Statului.

"Suntem pregatiti sa sustinem tranzitia la televiziunea digitala in Romania. Viitorii clienti ai televiziunii digitale trebuie sa aiba optiunea de a alege solutia cea mai potrivita pentru ei, din toate punctele de vedere: financiar, tehnologic sau al nevoilor personale", a spus Sjodin.

In Romania, utilizatorii serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale beneficiaza de o diversitate de optiuni: cei mai multi utilizeaza serviciile de retransmisie prin cablu – pentru care platesc un abonament lunar, altii receptioneaza programe TV gratuit prin intermediul antenei individuale, adica prin transmisie analogica terestra, altii platesc pentru servicii de receptie prin satelit (DTH), altii si-au instalat propria antena de satelit si unii au IPTV, arata presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu (foto jos).

"Exista, asadar, in Romania o piata competitiva, unde fiecare serviciu are avantajele si dezavantajele sale, dar si un public pentru care avantajele sunt mai mari decat dezavantajele. Mentinerea acestei baze de clienti in conditiile unei piete concurentiale este o provocare normala, cu care se confrunta toate tehnologiile si toate serviciile din acest domeniu", arata el.

Ce are in plus satelitul fata de alternativa "terestra" luata in considerare de autoritati? Poate reduce cu mult costurile, sustine Mihai Ursoi, general manager al biroului Sirius de la Bucuresti.

"In plus, furnizorii de televiziune digitala prin satelit sunt prezenti de 5 ani pe piata, ceea ce inseamna ca au experienta si pot satisface cu mai multa usurinta cerintele consumatorilor finali", a aratat Ursoi.

Potrivit acestuia, o diferenta de pret intre serviciile oferite prin furnizorii de televiziune digitala terestra si cei prin satelit care s-ar simti in buzunarul consumatorului final nu exista, dar pentru Stat este mult mai convenabil si mai ieftin sa apeleze la un operator precum Ses Sirius.

"Este evident mai scump sa construiesti o infrastructura terestra care sa fie si disponibila pentru toti romanii si sa puna la dispozitia utilizatorilor finali un semnal constant", explica Hakan Sjodin.

Dupa cum arata reprezentantii companiei, satelitul este o solutie pentru regiunile care nu beneficiaza de acoperire terestra sau pentru acele arii in care aceste retele terestre nu se justifica din punct de vedere economic. De asemenea, prin intermediul platformelor prin satelit, pot fi asigurate si alte servicii, cum ar fi transmisiile HDTV, Internet in banda larga, servicii de telefonie si multimedia.

Ce spune insa ANCOM?

In aceasta piata, interventia statului nu este necesara decat pentru a asigura, asa cum s-a convenit la nivel mondial si european, inlocuirea transmisiei analogice terestre cu cea digitala terestra. Romania va face acest lucru in conformitate cu legislatia stabilita la nivel european, respectand strict conditiile impuse de Comisia Europeana, a carei preocupare pentru libera concurenta a fost dovedita in numeroase randuri.

"Este important sa aratam ca retransmiterea programelor in format digital prin satelit este doar o modalitate complementara de receptie a programelor audiovizuale si nu un substitut pentru transmisia digitala terestra. Statul roman nu va plati nimic nimanui, urmand ca retelele sa fie dezvoltate de operatorii care castiga licitatia, din resurse proprii. In plus, acestia vor plati statului o taxa de licenta", a declarat seful ANCOM, pentru Wall-Street.

Tranzitia la televiziunea digitala este una dintre prioritatile pentru anul 2010 ale Autoritatii, cand vor fi parcurse primele etape in acest sens. Concret, intregul proces de tranzitie incepe cu acordarea primelor doua multiplexe digitale nationale, iar pentru acest lucru este nevoie sa fie indeplinite cateva conditii, care constituie tot atatia pasi necesari.

Afla aici mai multe despre ceea ce va face ANCOM in acest sens.

Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a fost aprobata de Guvern in octombrie anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri