Piata locala de automatizari industriale a scazut anul trecut cu 25-30% fata de 300-400 de milioane de euro, cat insemna in anii dinaintea crizei, situandu-se astfel la o valoare cuprinsa intre 225 si 280 de milioane de euro, potrivit lui Ion Andronache, presedintele Syscom 18, companie care livreaza sisteme integrate in domeniul automatizarilor industriale cu afaceri de 14 milioane de euro in 2009.
„Anul 2009 a fost un an de <<acomodare>> cu criza, anul in care firmele au incercat sa se adapteze la noile conditii de piata. Acest an va fi mai dificil odata ce toata lumea a inteles gravitatea situatiei. Bancile vor fi mai severe, bugetele de investitii vor fi mai stranse, fiecare firma va incerca sa-si recupereze creantele cat mai rapid, iar firmele straine furnizoare de echipamente sau servicii vor fi mai active pe piata romaneasca”, afirma Andronache.

Daca in 2009 domeniul automatizarilor industriale a inregistrat o scadere importante, oficialul Syscom 18 afirma in acest an ar putea fi o usoara crestere fata de nivelul de anul trecut de 223-280 de milioane de euro.

„Concurenta va fi mai dura, iar companiile din domeniu vor trata cu maxima seriozitate orice proiect de investitii, indiferent de marime si se vor orienta si catre alte business-uri, mai putin exploatate pana acum. Sunt de asteptat mai multe investitii in termocentrale, de exemplu”, adauga Andronache.

Din cauza scaderii investitiilor in automatizari ale companiilor, firma care lucreaza pe piata externa din 2000 se va orienta din acest an tot mai mult catre alte piete Adronache sperand ca 1,5-2 milioane de euro din cifra de afaceri estimata la circa 20 milioane de euro in 2010 sa provina din proiectele externe.

„Anul 2009 a fost cel mai bun pentru ca s-ar putea sa insemne doua milioane de euro din export. In general, in ceilalti ani, exportul insemna in medie cateva sute de mii de euro pe an. In 2010 ne axam tot pe aceasta zona. Targetul ar fi ca exportul sa insemne undeva la 20-25%, poate chiar 30% din cifra de afaceri, dar nu stiu in cati ani il vom atinge”, explica Ion Andronache in urma cu cateva luni .

Cele mai importante proiecte externe ale companiei sunt in Siria, Kazahstan, Iran, Libia, Bulgaria si Ungaria.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei in 2009 a fost la Petrom proiectul care a inclus servicii integrate de proiectare, livrare echipamente, dezvoltare software, instalare, punere in functiune si teste valorand cateva milioane de euro. Petrom si Romgaz sunt cei mai importanti clienti ai firmei, in jur de 60% din veniturile pe 2009 provenind de la cele doua companii.

Compania lansata in 1991 are 150 de angajati, iar anul trecut nu a inregistrat profit, managementul companiei neasteptandu-se la castig nici in acest an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri