Oracle intetioneaza sa lanseze o versiune gratuita a bazei sale de date, o reactie la cresterea presiunii concurentei din partea bazelor de date low-end open-source.
Compania este asteptata sa anunte in aceasta saptamana lansarea versiunii beta a Orcale 10g Express Edition (Oracle Database XE), care va disponibila pana la sfarsitul anului. Aceasta se adreseaza studentilor, organizatiilor mici si vanzatorilor software care ar putea include baza de date Oracle intr-o aplicatie.

Ultima editie este similara cu alte baze de date ale Oracle, dar utilizarea sa este limitata. Aceasta poate functiona doar pe servere cu un singur procesor, cu 4GB de memorie disk si 1GB memorie.

Noua editie low-end este o alternativa la bazele de date open-source gratuite. Acestea au castigat tot mai multa popularitate in ultimii cativa ani in randul companiilor si dezvoltatorilor Web.

MySQL este cea mai populara baza de date open-source in randul dezvoltatorilor, potrivit unui recent studiu realizat de Evans Data. IBM a lansat la inceputul acestei luni o versiune gratuita a bazei sale de date DB2 ca parte a pachetului de dezvoltare PHP. Iar Microsoft intentioneaza sa distribuie o versiune gratuita a SQL server 2005, numita Express, in aceasta luna.

Cu aproximativ un an si jumatate in urma, Oracle a prezentat Oracle 10g Standard Edition One, o versiune ce se adreseaza companiilor medii, arie in care Microsoft are multi clienti. Baza de date este limitata la doua procesoare si costa 149$ per utilizator.

Prin introducerea unui produs entry-level gratuit, Oracle spera ca tot mai multi studenti si dezvoltatori sa se familiarizeze cu baza sa de date. Acesti clienti, spera Oracle, eventual vor upgrada produsul la o versiune higher-end.

Baza de date Express Edition poate fi distribuita cu alte produse. Ea va fi disponibila in reteaua Oracle pentru dezvoltatori si contine o consola Web de administrare a uneltelor de dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri