Potrivit unui recent studiu al Asociatiei patronale a industriei de software si servicii, cresterea salariului in industria de software si servicii se va situa, in acest an, intre 15% si 20%.

Salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 385 de dolari, se arata in studiul ANIS. Aceasta medie se refera la ansamblul tuturor firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 (informatica si activitati conexe).

MAI BINE

Imaginea se schimba radical daca se iau in considerare mediile pe subsectoare sau categorii reprezentative de firme grupate dupa marime sau profil de activitate. Astfel, media salariului brut pentru grupa CAEN 722 (produse si servicii software) a fost de 510 dolari, media pe primele firme in ordinea cifrei de afaceri a atins 700 dolari, iar pentru primele zece firme a atins 1.100 de dolari. In firmele software independente care fac outsourcing, salariul mediu s-a situat la peste 800 de dolari, in timp ce media salariului in filialele multinationalelor depaseste 2.200 de dolari, conform raportului prezentat.

CRESTERI ALE VENITURILOR.

Acelasi studiu arata cresteri mult mai pronuntate ale veniturilor, ale productivitatii sau ale profiturilor decat ale veniturilor salariale. Astfel, in 2004, angajatul "mediu" din firmele care dezvolta software a adus venituri de 28.500 de dolari pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 de dolari si profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu brut de 6.150 de dolari.

Pentru 2005 si anii urmatori, studiul estimeaza mariri importante ale salariilor, alimentate de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneaza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri