Compania de consultanta software si servicii IT Pierre Audoin Consultants (PAC) crede ca industria IT va fi in continuare afectata de criza, in 2010. “Cel putin pana la sfarsitul primului semestru al anului lucrurile nu se vor imbunatati”, sustin specialistii PAC.

“Optimizarea ramane prioritatea numarul 1 pentru utilizatorii interesati sa faca investitii in IT. La fel ca anul trecut, procesele de optimizare se vor face prin diverse metode – virtualizare si consolidare”, spune Christophe Chalons (foto), analist sef al grupului PAC, in Germania.

Dezvoltarea de aplicatii si mentinerea angajamentelor in zona de aplicatii ar trebui sa continue sa beneficieze de strategii de consolidare, comenteaza Nick Mayes, senior consultant pentru servicii IT in cadrul PAC Marea Britanie.

Solutiile pe care le ofera conceptul de cloud-computing, care ofera eficienta si flexibilitate, ar trebui sa fie tot mai solicitat in acest mediu.

“Dezvoltarea Internetului mobil si boom-ul inregistrat de piata de telefoane inteligente vor impinge companiile sa isi extinda aplicatiile astfel incat sa raspunda cererilor clientilor”, este de parere Frederic Giron, director servicii IT, PAC Paris.

De exemplu, proiectele desfasurate in jurul aplicatiilor de mobile payment ar trebui sa prospere imediat ce exista semne clare de revenire pe piata.

In ceea ce priveste eficienta procesului si agilitatea companiilor, cuvintele cheie vor fi colaborare si capital de lucru, automatizare, integrare, armonizare, imbunatatire a proceselor, cu un focus pe vanzari, solutii CRM, servicii pentru clienti si managementul informatiei, explica Chalons.

In sfarsit, zonele de guvernamant sau de risk management vor continua sa genereze investitii substantiale in IT.

Provocarile furnizorilor de servicii IT in 2010

Ca urmare a trendurilor pietei, furnizorii vor trebui sa-si adapteze activitatile la cererile pietei. “Este critic pentru furnizori sa cunoasca foarte bine asteptarile clientilor”, spun specialistii PAC.

In plus, odata cu revenirea pietei, clientii vor dori sa fie sustinuti de furnizorii de servicii IT si software, ei vor cauta sa devina parteneri cu providerii lor.

Totodata, in 2010, vom vedea multi jucatori care isi vor extinde capabilitatile in anumite sectoare sau piete. De aceea vom asista la achizitii in acest an.

In concluzie, 2010 ar putea fi anul revenirii industriei IT. “Mai devreme sau mai tarziu vom asista la o redresare. Depinde de fiecare tara in parte cand va avea loc.”

Totusi, reprezentantii Pierre Audoin Consultants raman rezervati, dat fiind ca inca exista riscuri – legate de criza economica si, ca urmare a acesteia, de falimente si concedieri. “In orice caz, chiar daca volumele sunt asteptate sa se imbunatateasca pe parcursul lui 2010, preturile vor fi mai mici decat anul trecut si vor limita revenirea pietei”, conchide Christophe Chalon.