Symbian devine open source pentru a concura cu Android

Symbian, sistemul de operare folosit in majoritatea smartphone-urilor, va trece la modelul open source pentru a pozitiona mai bine platforma impotriva rivalului Android, sistem dezvoltat de compania Google, scrie TimesOnline.

Mutarea catre sistemul open source inseamna ca sistemul de operare nu va mai fi disponibil doar dezvoltatorilor de la companii ca Nokia si vor putea construi aplicatii si siteme dezvoltatori din intreaga lume.

Sistemul Symbian este folosit in peste 330 milioane telefoane mobile, cu o cota de piata de 48% in segmentul smartphone-urilor, si este folosit in majoritatea telefoanelor Nokia. Dupa ce cota de piata a scazut de la 58% cat era in 2008, compania de cercetare Ovum se asteapta ca sistemul de operare sa piarda cota pana la 30%, in 2015.

Lee Williams, directorul executiv al Symbian Foundation a declarat ca decizia de a deschide codul sistemului de operare, reprezinta "un moment de cumpana" care va accelera timpul de adoptare a telefoanelor Symbian. Acesta a adaugat ca nu se gandeste la o migrare totala catre open source dat fiind sutele de milioane de dolari cheltuite pentru dezvoltarea sistemului Symbian.

Symbian a facut aceasta miscare dupa ce rivalul Google s-a bucurat de succes cu sistemul de operare Android. Pana in 2012, Android va depasi Windows Phone si iPhone si va deveni al doilea cel mai popular sistem de operare, potrivit Gartner.

Williams a declarat ca se asteapta ca Symbian sa isi mentina cota de piata in fata Android, ca rezultat al mutarii in segmentul open source.

"Android este un sistem foarte tanar si naiv", a afirmat acesta. De asemenea, oficialul Symbian a mai spus ca numarul companiilor care ofera un "ecosistem" ce poate fi folosit ca platforma smartphone se va reduce in timp la "patru sau cinci".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Setari Cookie-uri