Broadcom, Ericsson, NEC, Nokia, Panasonic si Texas Instruments au facut plangeri impotriva Qualcomm pentru comportament anti-concurential in licentierea tehnologiei sale 3G.
Qualcomm a dezvoltat tehnologia CDMA chip utilizata in handset-urile 3G in SUA si detine unele patente importante pentru cipurile W-CDMA utilizate in handset-uri in Europa si alte regiuni.

Companiile care au depus plangeri la Comisia Europeana suntin ca Qualcomm si-a incalcat promisiunile facute corpurilor internationale de standarde inainte de oferirea comerciala a tehnologiei 3G, iar politica sa de licentiere nu este bazata pe termeni rezonabili si non-discriminatori.
Aceste companii sustin ca pretul platit pentru licentierea tehnologiei W-CDMA este prea mare, iar contributia Qalcomm la tehnologie nu este la fel de mare ca cea pentru tehnologia CDMA, detinuta de companie.

De asemenea, acestea mai sustin ca unele companii ce au fost de acord sa utilizeze cipuri exclusiv de la Qualcomm, au incheiat acorduri mai bune de licentiere a tehnologiei.

Qualcomm spune ca acuzatiile sunt nefondate si le numeste doar o tactica de negociere pentru a obtine termeni de licentiere mai buni pentru viitoarele contacte de licentiere.