RCS&RDS, unul dintre principalii operatori de telecom pe piata locala, va incepe o emisiune nesecurizata de obligatiuni de 200 de milioane de dolari cu termen de finalizare in 2017, pentru a-si majora lichiditatile si refinanta datoriiile, ceea ce ar putea face ca ratingul “B” atribuit in prezent de Standard&Poor’s sa fie ridicat la “B+” daca emisiunea va avea succes, potrivit unui comunicat al agentiei de rating S&P.
"Ratingul RCS&RDS este constrans de opinia noastra asupra competitiei stranse in tarile principale in care compania are activitati, Romania si Ungaria, intrucat ceilalti competitori din piata se axeaza pe oferirea de pachete care sa atraga consumatori", a declarat Michael O'Brien, analist Standard & Poor's.

In Romania, RCS&RDS este principalul operator de televiziune si internet, insa duce o lupta stransa cu ceilalti operatori, in special cu Romtelecom si UPC.

Conform datelor Standard&Poor’s la finalul lui 2009, RCS&RDS avea 46% dintre abonatii de cablu TV si 45% dintre cei la serviciile de televiziune digitala prin satelit (DTH). Ultimele datele ale arbitrului telecom aratau ca in iunie anul trecut pe piata locala erau 3,42 milioane de utilizatori de cablu si 2,3 milioane de clienti de DTH.

In Ungaria, compania controlata de miliardarul roman Zoltan Tezari, este unul dintre jucatorii de top cu in jur de 200.000 de abonati pentru cablu analogic si 400.000 de clienti pentru serviciile de televiziune digitala prin satelit, adica circa 56% din numarul total de abonati de DTH din Ungaria. In ultimii ani, RCS&RDS a devenit tot mai agresiv pe piata ungara unde in decembrie a preluat 30% din operatorul de cablou TvNetWork.

“Credem ca firma are oportunitati importante de crestere pe segmentul servicii oferite la pachet in Romania si Ungaria pe segmentul de televiziune, internet broadband, telefonie fixa si mobila, cu potential de a capitaliza in special din cauza penetrarii scazute a internetului de mare viteza din Romania. Ofertele cu trei sau patru servicii ar putea proteja si creste veniturile operatorului si imbunatati gradul de fidelitate al clientilor. Compania a finalizat deja investitiile si remodernizarea retelei ceea ce inseamna ca fluxul liber de numerar ar trebui sa se imbunatateasca din 2010 pe baza cresterii profitului operational (EBITDA) si a cheltuielilor de capital (CAPEX) mai mici comparativ cu anii anteriori”,scrie in raportul agentiei de rating.

Potrivit S&P, dezvoltarea operatorului si in alte tari precum Spania, Cehia, Croatia, Slovacia si Serbia, tari care au intampinat in ultimul timp semnificative probleme de volatilitate economica si de curs ar putea influenta dezvoltarea companiei intrucat consumatorii sunt prudenti in continuare.

“Ratingul operatorului este, de asemenea, limitat de pozitia slaba de cash pe care o are in prezent, ca urmare a investitiilor importante pe care le-a facut in dezvoltarea retelelor. In plus, compania trebuie sa isi refinanteze datoriile care au ajuns la valori importante”.

In 2008, RCS&RDS avea datorii de 613,3 milioane de euro si pierderi de 22,9 milioane de euro la afaceri de 386,7 milioane de euro. Totodata, in 2007, RCS&RDS a contractat un credit de 500 de milioane de dolari de la ING Bank Amsterdam si Citibank N.A. Londra, unul dintre cele mai mari imprumuturi realizat la nivelul companiilor private din Romania.

Chiar daca a acumulat datorii importante, compania a continuat investitiile si in ultimul an a lansat canalul de sport Digi TV, internetul mobil cu viteze pana la 7,2 Mbps in 18 orase si a cumparat zeci de mii de clienti de la companii precum New Com Telecomunicatii si Airbites.

RCS&RDS este controlata de Zoltan Teszari,
unul dintre cei mai discreti manageri si cel mai bogat om de afaceri roman din domeniul IT&C, cu o avere estimata in 2008 la 400 de milioane de euro, potrivit Forbes Romania. In 2008, compania avea in jur de 6,600 de angajati fata de 5.800 in 2007.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri