Trecerea la televiziunea digitala, care ar putea duce la dezvoltarea tehnologiei 4G, este intarziata de neacordarea unor aprobari de la ministere, iar aproximativ 1,6 milioane de oameni care se uita la televizor gratuit prin semnal analogic terestru ar putea ramane fara unele posturi de televiziune din 2012, cand transmisia prin cablu analogic terestru va fi intrerupta.
Licentele pentru primele doua mutiplexe digitale (servicii radio, televiziune si multimedia transmise de la statiile de emisie pe cale radio terestra) dintre cele sase care trebuie acordate, ar fi trebuit sa fie oferite pana la 31 decembrie, dupa cum prevedea planul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Acordarea lor depinde insa de Guvern, intrucat acesta trebuie sa aprobe modalitatea propusa pentru selectionarea castigatorilor de catre arbitrul telecom. Unul dintre motivele pentru care planul nu a fost inca aprobat este taxa de 2,5 milioane de euro pentru primele doua licente pe care reprezentantii Ministerului de Finante o considera mica.

” Din informatiile pe care le avem, si in alte tari din regiune a costat tot 2-3 milioane de euro. In Ungaria, licenta a fost de doua milioane de euro, in Slovacia in jur de trei milioane”, a spus Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

El a adaugat ca, in cazul in care taxa va fi marita, operatorii s-ar putea sa nu se prezinte la licitatie.

Potrivit unui calcul al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), trecerea acestei institutii de la analogic la tehnologia digitala va costa 50-60 de milioane de euro.

Din momentul in care Guvernul va aproba modalitatea de acordare a licentelor va mai dura in jur de trei luni pana la anuntarea castigatorului, reprezentantii ANCOM dorind sa ofere primele doua multiplexe pana in vara, astfel incat la 1 ianuarie 2012, utilizatorii care acum folosesc televiziunea analogica terestra sa poata privi in continuare programele preferate.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc
sau de camera.

Acesti consumatori vor fi primii afectati de trecerea la televiziunea digitala si potrivit ANCOM vor receptiona pentru o perioada atat semnal analogic cat si digital, iar pana la intreruperea completa ar trebui sa aiba receptoare digitale ori set-top boxuri.

In cazul televizoarelor de ultima generatie, acestea au deja receptoare digitale, nemaifiind nevoie de set-top-boxuri, adica de dispozitive de decodare atasate televizorului care permit receptionarea programelor digitale.

O problema in cazul set-top boxurilor este pretul acestora, cele mai ieftine variante fiind intre 500-600 de lei.

Potrivit ANCOM, oficialii Ministerului de Finante nu au deocamdata un buget pentru subventionarea set-top-boxurilor. In alte zone, precum Europa de Nord, subventiile au venit din partea operatorilor de cablu care au vazut un potential de crestere pe acest segment.

Chiar daca pana la 1 ianuarie 2012 nu toti cei care vizioneaza gratuit programele TV vor avea echipamentele necesare pentru televiziunea digitala, acestia nu vor ramane complet fara televiziune.

Posturile cu acoperire nationala ale televiziunii publice vor functiona pana in 2015, aceasta perioada de trasmisie simultana a serviciilor de televiziune analogica si digitala fiind denumita "simulcast''.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national

Stadiul tranzitiei la nivel mondial


Potrivit ANCOM, transmisia de programe de televiziune analogica terestra a incetat in Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra-zona de nord a Belgiei) si in mare parte din Austria.

Pana la sfarsitul anului 2010 se vor opri aceste transmisii in Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta si Slovenia.

Intre sfarsitul lui 2010 si finalul lui 2012, semnalul analogic teretru va inceta in Belgia (in Bruxelles si in zona de sud-Valonia), Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Regatul Unit.

In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.

In Statele Unite ale Americii, Congresul a autorizat in 1996 distribuirea unui canal suplimentar fiecarei statii de transmisie TV, astfel incat sa poata incepe transmiterea digitala, simultan cu cea in sistem analog.

Tranzitia a fost programata sa aiba loc pe 17 februarie 2010. Marile posturi de televiziune au incetat de pe 12 iunie 2009 sa emita semnal analog, incheind tranzitia SUA la digital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri