Potrivit contractului incheiat pe o perioada de un an, compania norvegiana Opera colaboreaza cu Thales, o firma franceza care produce sisteme aeriene de divertisment pentru companiile aeriene. Thales este specializata in video-on-demand si servicii broadband oferite companiilor Boeing si Airbus.

Anul trecut Opera a colaborat cu Thales pentru a adauga capacitati de Web browsing sistemului TopSeries al Thales, folosit deja de mai mult de 15 companii aeriene, precum Air Canada si Air France. Potrivit noului contract, cele doua companii vor dezvolta o noua interfata utilizator pentru un sistem in-flight, prin care pasagerii vor putea naviga pe Web, vor putea viziona continut video si jocuri pe un singur ecran, dupa cum a declarat vice presdintele Opera, Christian Dysthe.

In loc sa utilizeze un computer laptop, pasagerii ar putea accesa Web-ul si si-ar putea verifica e-mailurile pe un ecran aflat pe spatele scaunului din fata lor. Thales inca lucreaza pentru a incorpora o tastatura si un mouse in noul sistem, dar aceste lucruri nu vor putea fi realizate mai repede de 2007, potrivit unui purtator de cuvant al Thales. O optiune ar putea fi distribuirea de tasturi pasagerilor de catre companiile aeriene.

Unele companii aeriene au inceput sa ofere pasagerilor acces wireless la Internet, pentru a putea accesa Web-ul de pe laptop-uri si dispozitive handheld. Dar Thales ar putea fi prima companie ce ofera acces Internet direct prin sistemele aeriene de divertisment, utilizate in special pentru a oferi filme si programe TV.

Thales a ales browserul Opera deoarece acesta supporta mai multe limbi si poate automat reformata paginile Web pentru a se potrivi ecranelor mici, precum cele utilizatate in sistemele aeriene.

Contractul cu Thales este rezultatul efortului companiei Opera de a aborda o nisa in Web browsing-ul mobil, din moment ce Microsoft domina piata browserelor desktop. Anul trecut, browserul Opera a fost inclus pe 8.8 milioane de telefoane si alte dispozitive cu sisteme de operare Symbian, Linux si Microsoft Smartphone.